Sărbătoarea “Izvorul Tămăduirii” la Târgu-Jiu

      Biserica noastră ortodoxă sărbătoreşte vineri, 17 aprilie 2015, Praznicul “Izvorului Tămăduirii”. În această zi, la mănăstirile şi parohiile din Mitropolia Olteniei, Sfânta Liturghie va fi urmată de Agheazma mică. În Municipiul Târgu-Jiu pe Strada Narciselor, Biserica din incinta Cimitirului Municipal, este singura cu hramul “Izvorului Tămăduirii” care se bucură de acestă sărbătoare a Maicii Domnului.  

Pentru a vă convinge de valoarea istorică a bisericii iată ce scrie sinodicul:

“Cimitirul municipal Târgu-Jiu a fost înființat în anul 1870 pe ʺobrejieʺ, Panduraș – zona Narciselor. Primăria orașului a hotărât să construiască o capelă.  Aceasta a fost construită mai târziu de către moștenitorii pitarului Ștefan Frumușanu. Piatra de temelie s-a pus pe 26 iulie 1896 și a fost clădită între anii 1897-1898.

Ctitorii bisericii, Ștefan și Ecaterina Frumușanu, sunt zugrăviți în pronaosul bisercii pe peretele de la apus. De la ctitorii bisericii capela a primit și hramul Sfântului Arhidiacon Ștefan, fiind construită în zilele Majestății Sale Carol I Regele României și a Majestății Sale Regina Elisabeta cu binecuvântarea PS. Sale, a Părintelui Episcop al Eparhiei Râmnicul-Noul Severin, D.D. Atanasie Mironescu (vechea pisanie a bisericii).

Fondurile au fost dăruite de familia Frumușanu și din ceea ce a dat Consiliul Comunal al orașului Tg-Jiu (monografia Alexandru Ștefulescu). Destinația a fost de criptă sau gropniță pentru familia Frumușanu și capelă pentru locuitorii orașului. După al doilea război mondial a îndeplinit rolul de capelă a cimitirului.

În 1990 cu binecuvântarea IPS Sale Părinte Mitropolit Acad. Dr. Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei capela a devenit  biserică parohială. Între 1990-1997 s-au efectuat lucrări de consolidare și restaurare. Pictura bisericii a fost restaurată de pictorul Arhire Dănuț din Tg-Jiu sub atenta supraveghere a Pr. Paroh Popescu Matei, în anul 1997. Sfințirea Bisericii a fost făcută în 1998, an în care a implinit 100 de ani de existență, de către IPS Părinte Mitropolit Acad. Dr. Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei însoțit de un sobor de preoți și diaconi.”

Foto:  Parohoia “Izvorului Tămăduirii”, Târgu-Jiu

TG-JIU94

TG-JIU96

TG-JIU93

TG-JIU91

VM2

Lasă un răspuns