La Târgu Mureş, oraşul studenţiei mele, a primelor lupte.

   La Târgu Mureş, oraşul studenţiei mele, a primelor lupte. M-am întors aici la invitaţia doamnei Mariana Cristescu şi a domnului Lazăr Lădariu pentru a le “povesti” mureşenilor despre Români pentru Români, despre efortul nostru comun. Plăieşii din Doboi, ţăranii din satele în care am mers, copiii din Odorheiu Secuiesc, au fost prezenţi acolo, în această poveste adevărată. Voi toţi aţi fost în sufletul meu.

În programul Simpozionului Punţi de Lumină, Acţiunea noastră a fost prezentată ca fiind un proiect de Tara. Le-am spus celor prezenţi că da, avem într-adevăr un proiect: construirea unei noi realităţi în Harghita şi Covasna, crearea unei majorităţi româneşti. Suntem la început, drumul pe care-am pornit este greu de urcat, e pisc de munte, e pădure deasă, dar este al nostru, este greu, dar întotdeauna atât de frumos. Mesajul nostru, lupta noastră pentru românii din Harghita şi Covasna, a pătruns în sufletul elitei intelectuale mureşene. Am văzut asta în îmbrăţişarea domnului Ladariu, în căldura din ochii doamnei Mariana, în lacrimile doamnei profesoare Anca Sân, şefa catedrei de Biologie Celulară şi Moleculară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Targu-Mures, în disponibilitatea excepţionalului om de cultură Valentin Marica de a bate împreună cu noi satele din Inima României. Scriitorul şi publicistul Miron Manega, preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti, Doru Dinu Glavan, fascinantul domn George Rocă, precum şi alţi intelectuali adevăraţi sau oameni simpli din popor, şi-au oferit sprijinul direct pentru cauza noastră. Până în adâncul inimii mi-au pătruns minunatele fetiţe ale Mihaelei Rascu, scriitoarea care a debutat cu prilejul simpozionului, atunci când mi-au înmânat o scrisoare. Un suflet aşternut pe hârtie, destinat copiilor de la orfelinatul din Odorheiu Secuiesc, epistola ce se regăseşte în fotografiile de aici. Ştefănia şi Antonia, aceşti îngeraşi de copii, din proprie iniţiativă, au adunat de la colegi, doi saci mari cu jucării, precum şi cărţi, rechizite sau diferite jocuri pentru copiii de români din Harghita şi Covasna. Efectiv mi-au umplut porbagajul maşinii.

Părintele Protopop Gheorghe Sincan şi domnul colonel Ioan Judea, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor ,,Ştefan Guşa” Mureş, doi mari români care mi-au fost alături şi pe vremea studenţiei, şi-au reconfirmat sprijinul,strângându-mi mâna, promiţând că vom merge şi pe mai departe umăr lângă umăr.  A fost o zi şi o noapte cum rar am mai trăit, vremuri din trecut s-au amestecat cu cele de acum într-un foc ce arde. Am plecat din Mureş cu o certitudine: sunt oameni care nu renunţa la vis, la ideal. Există români care nu abandonează luptă. Începând de marţi 6 octombrie, la sediul ziarului Cuvântul liber, românii din judeţul Mureş vor aduce steaguri tricolore. Pentru Harghita şi Covasna. Pentru România.

Lupta continuă, cu Dumnezeu înainte!

Mihai Tirnoveanu

Lasă un răspuns