mie. ian. 20th, 2021

         Motto: „Când oamenii se tem de guvern este tiranie, când guvernul se teme de oameni este libertate.” Thomas Jefferson

        Partea -I-

   În acest moment, România ca şi stat, are o autoritate extrem de scăzută prin instituţiile sale. Ba, mai mult, unele instituţii şi/sau agenţii, regii, inspectorate, acţionează ca un stat în stat. Vorbim aici de Primarii, de Consilii Judeţene, Guvern şi Parlament, de Instituţii ale magistraturii, de CNADNR(Drumuri şi Autostrăzi), DSP-Directia de Sănătate Publică, Casa Naţională de asigurări de Sănătate, Inspectorate Scoalare, de Poliţie, ISU-SMURD, regii cum ar fi, E-On electrică şi E-On gaz, de Romtelekom (Telekom), Apa-Nova… etc, etc.

Şi lista nu se opreşte aici, trebuie să ne reamintim doar de toate câte sunt, pentru că inevitabil am ajuns cu toţii în dispute cu acestea, în special pe servicii şi pe facturi de achitat.

Acest raport între servicii oferite publicului şi plăti efectuate pentru aceste servicii au fost mereu înclinat în favoarea acestor instituţii. Pentru că, au oferit servicii de proastă calitate dar am fost întodeauna taxaţi ca şi pentru servicii de foarte bună calitate!!!

Principala cauză: Politizarea şi mafiotizarea tuturor acestor instituţii, care nu au mai putut asigura servicii către populaţie din aceste motive. Când ai în organigramă doar angajaţi pe bază de spate politic şi/sau de afaceri şi cumetrii, fără să ceri profesionalism, nu poţi obţine rezultate bune şi foarte bune în privinţa managementului  acestor instituţii. Nu există control şi nici coordonare de la forurile superioare. Totul se desfăşoară haotic, şi nimeni nu răspunde de nimic. Orice caz de natură să afecteze grav viaţa şi/sau libertăţile cetațeanului, sunt minimalizate la maxim, iar anchetele unor asemenea cazuri sunt excesiv de mult tergiversate şi chiar muşamalizate şi de cele mai multe ori, victima este şi cea vinovată!!

Însă pentru a mă face pe deplin înţeles, voi încerca să exemplific câteva cazuri: În administraţia publică, deşi ştim cu toţii ce se întâmplă, totul pare că se desfăşoară anormal şi anapoda. Primarii şi şefii de Consilii Judeţene sunt de mult catalogaţi ca şi  „Baroni Local”. Centralizarea în Romnia nu a lut sfârşit odată cu Ceauşescu. Aici totul este într-o singură mână, cea a Baronului… Nimic nu se face/desface, fără aprobarea sa… Mită, corupţie, proiecte pe bani publici şi cu dedicaţie, fără rezultate palpabile pentru public. Servicii de proastă calitate. Prefectura aici are rol doar de decor, iar corpul de control face statistici. Orice reclamaţie este nerezolvată sau cel mult pasată de la centru tot la şeful local, spre rezolvare…!!!

Despre CNADNR, avem o mulţime de nemulţumiri, începând cu gropile în şosele şi până la tot felul de taxe. Dezapaeziri doar de mântuială, dar pe milioane de euro, poduri surpate, accidente din cauza acestora, rogvineta…etc, etc. inutil să mai enumăr, atât să reamintesc, orice problemă majoră cu care o persoană ajunge în instața, are infime şanse de reuşită…!!! Şi aici de regulă, nu răspunde nimeni pentru nimic!! Miliarde de euro pagubă în buget… drumuri asfaltate prost, autostrăzi doar pe hârtie, o imensă gaura neagră pentru buget şi o mină de aur pentru Oligarhii Partidelor politice…!!! An de an şi mandat de mandat, CNADNR-ul, participa activ la propaganda politică a politicienilor, atât financiar cât şi cu iluzorii proiecte…. Spălare de bani din fonduri europene, dar şi din buget…Responsabil??? Nimeni!!! Din când în când mai apar pe ştiri câte un acar Păun care, chipurile, se face vinovat de erori sau vicii de procedură.

Nimeni nu plăteşte, nimeni nu răspunde!!!

DSP şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate…Aici dezastrul se măsoară și în victime şi bani din buget…!!! Am vorbit şi cu altă ocazie despre dezastrul din spitale, nu mai putem reaminti iar şi iar. Oricum nimeni nu răspunde şi nimeni nu a fost vreodată sacționat şi/sau deferit justiţiei pentru morţii din spitale, pentru pacienţi contaminaţi cu diverşi viruşi ori bacterii intraspitalicesti, pentru mal-praxis, etc. Vieţi distruse, oameni bolnavi trecuţi ca şi irecuperabili, personal medical insuficient, slab pregătit şi prost plătiţi… etc, etc. CNAS, o imensă mega afacere. O bancă cu capital privat impus, un alt fel de a subtiliza banii contribuabililor. Toată lumea cotizează la asiguraride sănătate şi nimeni nu beneficiază de aceste asigurări, aşa cum ar fi normal. S-au creat alte şi alte portiţe de a spăla banii din buget. Deşi sistemul nu funcţionează eficient, totuşi nimeni nu doreşte îmbunătăţirea sa şi/sau eradicare marilor lacune din sistem.

Introducerea cardului de sanataste individual al pacienţilor a creat şi mai mare haos, blocându-se şi îngreunând funcţionarea sistemului…s-a ajuns la faptul fatidic, ca unii medici sa renunțe la contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate, datorită blocajelor din sistem si datorită imputarii financiare ale unor servicii ce nu au putut fi introduse in sistem, din cauza blocajelor create de cardul de sănătate. Cadrele respective, plecând in sistemul privat, locul lor rămânând vacant, iar sistemul fără cadre de specialitate….Una peste alta şi ambulanțele se confruntă cu grave probleme, puţine la număr şi insuficient doatate, fac faţă cu greu slocitarilor, parcurgând zilnic sute de kilometri…

Ambulantele sunt obligate să transporte de la alcoolici şi scandalagii, cărora nimeni nu le mai imputa aceste servicii, şi până la accidente şi cazuri de reală urgenţă!!! La acestă oră România nu este pregătită în nici un fel pentru o Epidemie de oricare ar fi ea, de la o banală gripă până la cele mai groaznice boli transmisibile. Nu avem suficiente vaccinuri(Institutul Naţional Cantacuzino, sistematic subfinanțat), iar din import primim doar ce vor altii sa ne dea. Din punct de vedere logistic stăm ca peste tot…Haos neprofesionalism, insubordonare….etc. Ferească-ne Dumnezeu de o astfel de Epidemie!!! Responsabil???  Nimeni!!! Eventual, morţii!!

Din acest punct de vedere nici ISU-SMURD nu stau deloc bine, am văzut de atâtea ori cum au fost gestionate situaţii de urgenţă maximă, cu salvari de vieţi omeneşti în diferite accidente mici, ca amploare…Cum vor putea gestiona atunci o calamitate/catastrofa de nivel naţional??? Inundaţii, înzăpeziri, cutrenure, alunecări de teren, incendii de proporţii, accidente aviatice… etc!!!

Totul funcţionează bine pe hârtie, planuri, centre operaţionale pentru dezastre…etc. Practic…., haos, insubordonare, neprofesionalism, slabă dotare…etc. Există şi la acesta dată, maşini de pompieri ale unor grupuri de pompieri locale/zonale, vechi din vremea răposatului, şi care sunt total depăşite la intevenții, în special pe distanţe mai mari, 10-15km… Aici suntem morţi de două ori până să fim salvaţi odată!!! Responsabili??? Cum spuneam, nimeni doar victimele!!!  Cel mai recent caz: Incendiul de la „Colectiv”a arătat a suta oară cât de bine suntem pregătiţi….!!! Avem în schimb o organigramă super încărcată, cu salarii foarte bune în comparaţie cu media pe economie, dar la capitolul profesionalism şi dotare, aproape zero… Mereu mi-am pus întrebarea: De ce nu avem, pe plan naţional, o forţă, o entitate, menită să intervină în situaţii de maximă urgenţă, precum au alte ţări, un grup operaţional, o „Gardă Civilă” de voluntari, coordonată prin acelaşi Centru Operaţional pentru Dezastre, un soi de „Garda Naţională” de prin alte state, care să intervină pentru ajutorarea şi salvarea populaţiei civile, în cazuri extreme, alături de celelalte forţe de salvare ISU, Jandarmerie, SMURD… etc… ???!!! În urmă cu 30 de ani, existau celebrele „Gărzi Patriotice” dar şi Unităţile Militare, la care se făcea apel în cazuri extreme. Astăzi acestea sunt desfiinţate, rămânând doar câteva unităţi militare pline de mercenari şi care acţionează pe teatrele de război ale lumii, făcând parte din marele joc politico-militar al marilor puteri… !!! (Va urma)

 

magazincritic

By magazincritic

Administrator

Lasă un răspuns