Bucuresti/Ministerul Finantelor

Partea a-II-a

   Inspectoratele şcolare: Un alt mare haos, cu şefi politici şi aici ca peste tot, cu salarii mult mai mari decât media, unde au pătruns în sistem tot soiul de indivizi. Avem azi profesori cu diplome obţinute de la diverse „Universităţi particulare” de regulă cu bani, fără vocaţie şi fără obiective bine definite.

Oameni cu pregătire îndoielnică, cel puţin, care până ieri erau vânzători, taximetrişti, sau necalificaţi, etc azi sunt profesori cu astfel de diplome şi care ne „educă” copii…!!! Sistemul educaţional este în continuă degringoladă, scoţând pe bandă absolvenţi de liceu, cu sau fără Bacalaureat, dar care ar cădea uşor la primul test de cultură generală. Fără nici-o pregătire profesională şi de viaţă aceştia intră în societate, având deja ca obiectiv: căpătuiala, lupta pentru putere, călcatul pe cadavre, banii şi avansare ierahica cât mai rapid cu putinţă, având ca motto ”Scopul scuză mijloacele”… Distracţie maximă, cluburi şi manele, sex şi droguri…!!! Uşor apatici şi demoralizaţi, cam acesta este profilul generaţiei următoare, un produs al educaţiei naţionale din România??!!!

Aşa profesori, aşa elevi!! Ştim deja, cazurile profesorilor care „rup” materia în două, o parte predată pe apucate în clasă iar cealaltă predată pe bani buni la meditaţii şi care nu sunt impozitate. Cine are bani de meditaţii are şi note pe măsură, cine nu… NU!!!! Este inadmisibil şi iresponsabil, ca un profesor cu un salariu mediu de 2000 de lei, plătit de stat, să nu-şi facă meseria, respectiv planificarea anuală, la materia sa, dar în acelaşi timp să-şi facă încă un salariu neimpozitat, din meditaţii, la ceeasi materie la care nu-şi face treaba la stat…!!!! Responsabil…??? Nimeni!!! Ministerul Educaţiei, aproape inexistent şi neprofesionist. Aşa se poate reforma învăţământul în România???  Sistemul politic aşa ne doreşte să funcţionăm, să producem inculţi şi semianalfabeţi, numai aşa ne pot manipula…!!!!

Acum o să fiu blamat de unii profesori, dacă nu chiar de toţi. Ştiu, sunt şi excepţii, dar acestea sunt rare şi vorba e, ”Nu se face primăvara doar cu o floare”!!! Realitate aşa arată, aprox. 90% din sistem funcţionează aşa…!!! Care ar fi obiectivele învăţământului din România??? Să producem ce??? Inculţi şi semianalfabeţi cu carul şi cu diplome!!! Pe ce fel de copii/tineri se bazează societatea românească??? Există o strategie privind reforma acestui domeniu viatal, până la urmă pentru societatea noastră??? Se urmăreşte implementarea acestei strategii?? Şi dacă există, se pune  în practică indiferent de Guvernări…??? Nu mai vorbim aici despre ce se întâmplă prin şcoli şi licee, cu elevi care bat profesori, cu profesori care agreseză fizic şi psihic elevii, bani pentru fondul clasei de la părinţi, etc… Există licee în ţară, care au un procent  de 20-30 % (sau mai mic)din elevii care iau examenul de BAC, iar acolo unde nu se poate realiza creşterea acestui procent la educaţie , se recurge la alte “strategii”… blocarea sistemului de supraveghere, pene de curent… etc, etc… doar furtişaguri…!!!! Responsabili??? Nimeni!!!

E-ON electrică şi E-ON gaz, împreună cu zecile de alte firmuliţe descendente din acestea. Jaful la drumul mare, pentru facturile plătite şi imposibil de contestat…!!! Organigrame supra-incărcate şi cu salarii nesimţit de mari, de la Directori şi până la ultimul salariat, cu prime de vacanţă şi alte facilităţi, din banul încasat fraudulos de la consumatori… Sunt deja arhicunoscute marile țepe date de băieţii deştepţi din energie, date statului, adică nouă tuturor. Până de curând erau cei care aveau monopolul absolut în domeniu. La toate acestea dacă mai adăugăm şi lipsa de promtitudine cu care aceştia se deplasează la inteventii şi mai ales al celor de la E-ON gaz, care îşi fac treaba pe jumătate, celaltă jumătate o rezolvă după explozii şi/sau după incendii…!!!! Responsabili??? Nimeni!!! N-am auzit până acum să fie traşi la răspundere şefi, destituiţi sau chiar desfiinţate, din aceste Regii, pentru zeci de nereguli în sistem ori pentru preţurile exagerate la facturi..???!!! Nu am auzit încă, ca unor astfel de societăţi, să li se fi retras autorizaţiile de funcţionare, pentru nereguli grave în servicii oferite cetăţenilor…!!!!

De asemenea, în majoritatea statelor europene, s-a intensificat accesul la energia neconvenţională, Eoliană şi Solară, doar în România nu încă… Păi, băieţii deştepţi au nevoia de bani şi nu de inovaţii şi de reforme ale sistemului energetic…Iar, statul băieţilor şi mai deştepţi, nu-şi poate permite să le impună acestora aşa ceva, după ce le-a oferit pe tavă întreg sistemul energetic al ţării!!!! Responsabil??? Nimeni!!! De ce să avem şi noi energie mai ieftină şi la discreţie??? Păi, altfel cum vor putea creşte facturile?? Şi de aici se creşte preţul altor servicii şi utilităţi!!! Mereu m-am intebat: De ce sitemul energetic de producere si de exploatarea energiei electrice, nu apartine 100% statului…???!!!

La fel şi în Romtelekom, transformat în Telekom. Aceeaşi Mărie cu altă pălărie… Au schimbat firma, dar au rămas aceleaşi mari probleme. Personal insuficient în servicii şi în întreţinerea instalaţilor, însă plăţile la facturi au rămas aceleaşi. Răspunsul la reclamaţii este deficitar iar uneori vorbeşti la pereţi aşteptând ca apelul tău să fie preluat iar mai apoi să fie şi rezolvat. Cea mai mare problemă se regăseşte în instalatiile din teren, respectiv în rural, unde zeci stâlpi zac rupţi susţinuţi doar de cablurile de transmisii, riscând să se rupă şi acestea în orice moment. Reclamtii se pot face doar telefonic, iar uneori sunt rezolvate cu mari întârzieri, chiar de zile întregi. Timpul nefolosit din abonament, datorat defecţiunilor îl plăteşte tot abonatul. În rural Telekomul are monopolul în domeniul telecomunicaţiilor pe fir, telefonie fixă şi internet, întrucât alte firme competitive nu au realizate instaltii pe fir. În acelaşi timp, constatăm că o breşă în sistemul telecomunicaţiilor, lipsa aproape în totalitate a telefoanelor publice fixe. Peste tot în lumea civilizată sunt menţinute telefoanele publice fixe, fie pe cartele fie pe fişe, ca şi o alternativă de comunicare în direct cu întreaga lume dar şi ca o variantă de rezervă pentru diverse situaţii extreme pentru public…!!!

Iresponsabilitate faţă de necesităţile cetăţeanului, lipsă de respect şi de civilizaţie!!!!

Calitatea foarte slabă a serviciilor însă facturile sunt la valori ridicate ce nu justifică aceste servicii. Deşi sunt probleme destul de grave în acesta societate, nu există nici un control din partea ANPC, o altă agenţie doar cu numele şi care nu reuşeşte să rezolve mai nimic. Responsabili??? Nimeni, doar consumatorul este mereu vinovat…!!! Şi pentru că suntem vinovaţi… Plătim facturi la servicii de proastă calitate şi ineficiente!!!

Cum spuneam ANPC-ul, o agenţie care ar trebui să funcţioneze ca un mecanism real de echilibrare a raportului de forţe, dintre calitatea serviciilor publice, de către orice instituţie publică şi/sau privată, şi plăţile pentru aceste servicii. Însă ANPC, nu funcţionează aşa. Agenţia are o slabă activitate şi mai ales are şanse mici de a se bate de la egal la egal, cu şefii (politici)/patronii marilor companii şi/sau instituţii. În statele civilizate astfel de agenţii, pot obţine rapid, ridicarea autorizaţiilor de funcţionare, pentru prestarea serviciilor de proastă calitate pentru publicul plătitor al acestor servicii. Nu mai vorbim de amenzile consistente, pe care le aplică!!!! La noi în ţara mafiei politice, nici nu poate fi vorba de aşa ceva. Cum poate ANPC-ul să deranjeze patronii şi/sau şefii politici ai unor instituţii, cu astfel de „nimicuri”??? Despre ce calitate vorbim???

Toate aceste servicii reflectă de fapt calitatea vieţii noastre de zi cu zi. Aşa funcţionează până la urmă un stat de drept. Cine nu poate oferii servicii de bună calitate, cetăţenilor, indiferent de domeniu de activitate, dispare din peisajul mediului de afaceri şi/sau social, lăsând locul celor competitivi…!!!

Va urma

 

 

Lasă un răspuns