Șezătoarea începută la Zăbala, acum și la Târgu-Secuiesc!

 Aceste mâini ale femeilor ce cos istorie românească la Târgu-Secuiesc sunt binecuvântate de Dumnezeu. Fiecare fir țesut pe costumul popular național este un drapel ce mângâie jertfa celor care-au căzut pentru ca acest pământ să rămână românesc. Duhul Neamului nu piere. El este.

Șezătoarea ”Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie” organizată de Alexandra Pintrijel Hagiu din Zăbala a ajuns sâmbătă și la Tg. Secuiesc cu sprijinul nemijlocit al românilor din oraș, al vrednicului preot ortodox Vasile Ilie și al enoriașilor parohiei sale. Doamna învățătoare Raicea Mihaela care se zbate zi de zi pentru elevii ei și minunata poetă Mihaela Aionesei au avut un rol deosebit de important în organizarea și în bunul mers al acestei lucrări românești. Roadele Șezătorii călătoare începute la Zăbala s-au văzut și aici, prietenele noastre din Brețcu spre exemplu, Badiu Iliana (la mulți ani de ziua ta Iliana!!!!) și Mihaela Fenechiu, care au fost prezente la Tg. Secuiesc, ne-au putut arăta deja modele de costume populare cusute de harnicile lor mâini în ultimele luni. Se poate deci gândi, simți și acționa românește. Nu e chiar simplu, dar se poate. Femeile din Inima Țării ne-au demonstrat acest lucru. Neobosita doamnă Maria Crețu-Graur a fost bineînțeles din nou la datorie, cu ”armele” gazetărești, cu inima și mintea ei de româncă. Îi sărutăm mâinile cu dragoste și respect!

Șezătoare2

Copiii din Tg. Secuiesc și doamna Reli Pavaluca din Covasna care le confecționează costumele au fost sufletul sezătorii…dar pentru ei și pentru icoanele primite de la Mărtănuș urmează o scriere specială în orele ce vor veni.

Doamne ajută dragi prieteni. Suntem Oștire.

Cu Liv, o româncă cât zece bărbați, din Brețcu.

de Mihai Târnoveanu

______________________________________________________________________________________________________

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns