DESPRE ICOANA DREPTULUI IOSIF

  Vă rog să priviți cu atenție în icoanele bizantine al Nașterii Domnului cum este zugrăvit bătrânul Iosif. Vă prezint un model corect de icoană. Așa se pictează Dreptul Iosif. El era om bătrân, plin de evlavie față de Prunc și față de Maica Sa! Credeți că nu a înțeles Iosif cine era Maria? Doar i-a spus foarte clar Arhanghelul Gavriil: “Nu te teme a lua la tine pe Maria, căci CE S-A ZĂMISLIT ÎNTR-ÎNSA ESTE DE LA DUHUL SFÂNT”. Deci să respingeți icoanele în care Iosif este tânăr și o ține “la sentiment” pe Maria, de umeri. Cred că nimeni nu și-ar fi permis o atitudine atât de lumească față de Mama lui Dumnezeu! Cu atât mai mult un bătrân evlavios și curat la inimă.. Nu degeaba îl alesese Dumnezeu ca apărător și ajutor pentru Fiul Său și pentru Porumbița cea nevinovată, Cea mai curată decât cetele îngerești, Crinul cerurilor și Aurora sfinților.

Cei care pictează așa-zisele icoane cu “Sacra familia”, nu fac altceva decât să transpună în forme bizantine o mentalitate lumească pervertită. Aceștia nu pot înțelege înaltele adevăruri dumnezeiești, deci caută ca acolo unde ei nu pot să urce, să tragă în jos, coborând și murdărind!
Creștinismul este religia inimilor curate. El nu poate fi asimilat de oameni lumești. Să nu ne lăsăm păcăliți, căci amăgitorii sunt mulți în aceste vremuri de sfârșit.

Binecuvântarea Domnului nostru peste voi toți, amin.

Preotul Sorin Croitoru, român din Italia cu inima pe potecile mănăstirilor minunatei țări natale…


  Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns