Mărtănuș, jud. Covasna, sezătoarea sub semnul lui Mihai Eminescu.

  Mărtănuș, jud. Covasna, sezătoarea sub semnul lui Mihai Eminescu. Sâmbătă, 14 ianuarie. Firele Neamului din sezătoare vor fi cusute de Alexandra Pintrijel Hagiu inițiatoarea șezătorii călătoare, împreună cu românii cei vrednici din Mărtănuș și din împrejurimi, cu sprijinul determinant al familiei Roman, (domul Nicolae și deosebita lui soție, doamna Lăcrămioara), precum și a destoinicului preot al satului, părintele Cata Dan.

Mărtănuș2

La început femeile vor frământa aluat pentru pâine, și vor deschide Vatra. Vor începe mai apoi să coase Fir de Neam în costume populare si să le învețe pe surorile lor mai mici acest meșteșug pentru a merge Datina mai departe. Bărbații vor ține sfat și-i vor îndruma pe flăcăi pe Drumul Românesc al bărbăției. Vom citi din Mihai Eminescu, Voievodul Țării, din poeziile și scrierile lui de doctrină națională, spre Înțelegere. Spre seară vom împărți și vom mânca împreună ca frați buni ce suntem, pâinea de Început.

Așa să ne ajute Dumnezeu.

de Mihai Tîrnoveanu


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns