Share
Românii din Livezi, Harghita, la București.

Românii din Livezi, Harghita, la București.

  Satul Livezi este o insulă de românism înconjurată de o zonă compactă de etnici maghiari. Acești români sunt parcă coborâți dintr-un basm vechi, au o tărie și o demnitate aparte, rar întâlnită. Și-au păstrat neatinse limba, credința, obiceiurile. La numai câțiva kilometri de ei se află Nicolești și Frumoasa, localități unde frații noștri de sânge si-au uitat aproape complet limba, procesul de maghiarizare stergându-le din păcate identitatea. Cei din Livezi însă rezistă ca români. Pe 10 iunie au venit să mărturisească această minune dumnezeiască în Capitala Țării. O minune înfăptuită de vrednicii preoți ortodocși (sărut mâna cu adânc respect, părinte Pavel!) împreună cu enoriașii strânși în jurul bisericii mamă.

Tirnoveanu140

Porniți de acasă în jurul orei 3 noaptea, au avut o mare ținută pe tot parcursul zilei, până seara, la sfârșitul șezătorii. I-am urmărit cu privirea tot timpul și din nou am avut văzându-i acea certitudine: poporul român este viu, avem exemple de eroi în viață. Românii din Livezi sunt unii dintre aceștia.

Cu Dumnezeu mergem înainte!


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Leave a Comment