mie. sept. 23rd, 2020

  Cum scriam într-o altă postare, în zilele noastre pentru orice problemă, pentru orice episod puțin mai ieșit din comun întâmplat în lume, o grămadă de persoane vor să afle imediat „poziția oficială” a Bisericii cu privire la faptul petrecut. Această pretenție este născută dintr-o ignoranță totală în privința teologiei ortodoxe. Practic, fără a fi membri activi ai Sfintei Biserici, fără a înțelege o iotă din ceea ce este Biserica, persoanele acestea vor să stea la discuție cu ea! Bineînțeles, printr-un purtător de cuvânt.. „oficial”!

Hai să dăm puțin cărțile pe față…

Biserica lui Hristos este Trupul Său cel mistic însuflețit de Duhul Sfânt. Nu este partid politic, nu este breaslă meșteșugărească, nu este echipă de fotbal, nu este organizație cu scop lucrativ sau caritabil, nu este ONG, nu este asociație de oameni care împărtășesc un anumit hobby sau o anumită preferință artistică.. Nu este nimic din toate acestea. Biserica lui Hristos este extensiunea prezenței Dumnezeului-Om în REALITATEA fizică spațio-temporală și în cea duhovnicească, mai presus de timp și de dimensiuni a veșniciei. De aceea nici măcar nu se vorbește despre Biserică raportându-se doar la pământ și doar la prezent, ci atunci când se vorbește despre ea, se iau în calcul veșnicia și „cerurile cerurilor”, „acolo unde strălucește lumina feței” lui Hristos, după cum spune o rugăciune a Sfintei Liturghii.

De ce am precizat aceste dogme? Pentru că a cere să auzi „vocea Bisericii” înseamnă nici mai mult, nici mai puțin decât a cere să auzi vocea lui Hristos prin Duhul Sfânt! Înseamnă să reduci Biserica cea infinită și veșnică la un precis punct al ACESTUI UNIVERS dintr-un precis moment al ACESTEI ISTORII! Nu se poate, dragii mei, nu se poate.. Dumnezeu Și-a câștigat Biserica prin scump sângele Său ca să sfințească umanitatea, ca să fie prezent în ea, ca să vorbească prin ea. La întrebări care se pun Bisericii azi, Hristos a răspuns ieri, sau va răspunde mâine. El, nu oamenii! Întrebi Biserica? Îl întrebi pe Domnul și să știi că la multe din întrebările tale ți-a răspuns deja în Evanghelie! La altele ți-a răspuns prin hotărârile Sinoadelor Ecumenice. La altele ți-a răspuns prin mărturisirile martirilor dinaintea muceniciei.. La altele ți-a răspuns prin rugăciunile sfinților pustnici…

Și vă mai spun ceva. Când a vrut Dumnezeu să vorbească oamenilor, a vorbit prin îngeri, a vorbit prin măgari (vezi istoria lui Valaam vrăjitorul), a vorbit prin nou-născuți (ca cei care Îl aclamau în Duminica Floriilor), a vorbit prin proprii Săi dușmani (mă refer la profeția lui Caiafa din noaptea judecării Domnului).. Când va vrea să vorbească Hristos, va da glas pietrelor: „Dacă aceștia vor tăcea, PIETRELE VOR VORBI!”, a spus El intrând în Ierusalim.

Deci.. care este poziția „oficială” a Bisericii? Poziția Domnului Iisus Hristos. Pe care Și-o afirmă atunci când vrea El, cum vrea El și prin cine vrea El. Nu uitați că voievodul Ștefan cel Mare atunci când voia să afle șansele de reușită ale unei iminente bătălii cu turcii, nu convoca Sfântul Sinod, ci mergea la chilia lui Daniil Sihastrul!

Sper că ați reușit să mă urmăriți. Nu mai încercați să coborâți tainele lui Dumnezeu la mintea voastră cea legată de materie. Dezlegați-o mai întâi de aceasta, sfințiți-o prin trăirea unei vieți bisericești autentice și „veți vedea deslușit” rezolvările problemelor contemporanității. În ziua aceea veți descoperi poziția oficială a Bisericii nu de la un microfon într-o sală de conferințe, ci în propriile inimi!

„Dar voi aveţi ungerea din partea Celui Sfânt şi ştiţi toate… Şi ungerea pe care aţi primit-o de la El rămâne în voi şi NU AVEŢI NEVOIE SĂ VĂ ÎNVEŢE CINEVA; ci după cum ungerea Lui vă învaţă despre toate şi este adevărată şi nu este nici o minciună, rămâneţi în El, după cum v-a învăţat ea” (1. Ioan 2:20,27 ).

Dumnezeu să vă lumineze pe toți!

Preotul Sorin Croitoru din Italia (Mantova)


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Sorin Croitoru

By Sorin Croitoru

Preot ortodox, Mantova - Italia

Lasă un răspuns