Share
CONCERT –  LYRA GORJULUI! MAEȘTRII BAROCULUI MUZICAL: Johann Sebastian Bach și Antonio Vivaldi

CONCERT –  LYRA GORJULUI! MAEȘTRII BAROCULUI MUZICAL: Johann Sebastian Bach și Antonio Vivaldi

   Joi, 28 septembrie, sub egida Școlii Populare de Artă, a început stagiunea de concerte Lyra Gorjului; dirijor, Mircea Suchici, alături de care, împreună cu pianistul Florin Berculescu și Cenaclul „Columna”, în jurul anilor ’80, trăiam seria spectacolelor literar-muzicale, tot sub egida Lyrei. Orchestra targujiană care se bucură de colaborarea Filarmonicii Oltenia – Craiova, și-a desfășurat programul în Sala Maură a Prefecturii; ambinața acestui spațiu de o minunată arhitectură te poartă către începutul secolului XX, când același arhitect, Petre Antonescu proieca Palatul Creţulescu, Arcul de Triumf și sediul primăriei din Bucureşti, Cazinoul din Sinaia, Cazinoul din Constanţa, Palatul de Justiţie din Brăila și sediul Prefecturii din Craiova.

Seara este dedicată marilor reprezentanți ai Barocului, Johann Sebastian Bach și Antonio Vivaldi. 

Lyra Gorjuli2Spectacolul începe cu Antonio Vivaldi,  Concertul pentru două viori, în la minor care face parte din colecția de 12 concerte, L’estro Armonico („Inspirația Armonică”), Op. 3, dedicată lui Ferdinando de’ Medici, prințul Toscanei. Culegerea este cea mai faimoasă creație, după Anotimpuri și-l face cunoscut în toată Europa;  editorul Estienne Roger din Amsterdam, îi va publica în 1711 și astfel, Vivaldi devine, în scurt timp, celebru la Paris și Londra. 

Urmează Dublu concert în re minor, compus de Johann Sebastian Bach la Leipzig între anii 1717 și 1723, pe când era maestru al capelei, la curtea din Anhalt-Köthen. Este una din cele mai cunoscute creații ale lui Bach și a fost considerată o capodoperă a Barocului. 

Recitalul se încheie cu Sinfonia în Do major Rv 116 face parte din genul sinfonic vivaldian care prefigurează simfonia clasică.

Cele două minunate viori au fost: Meda STANCIU și Alina Georgiana PĂDUCEL.

Despre Meda Stanciu aflăm din însemnările doamnei Ionela Poenaru, consultant artistic al Filarmonicii „Ion Dumitrescu”. Născută la Râmnicu Vâlcea, Meda Stanciu începe studiile muzicale la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice Rm. Vâlcea, clasa prof. Ştefan Petrescu şi prof. Aurel Popescu. Continuă la Liceul de Artă din Craiova, la calsa prof. Cornel Berbec. Obține numeroase premii la diverse concursuri şi competiţii muzicale ce o recomandau încă de pe atunci drept un muzician de marcă. S-a pregătit de-a lungul timpului cu maestrul Modest Iftinchi, urmând să studieze, la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, cu maestrul Ştefan Ruha. Activează ca violonistă a Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, cu numeroase turnee în Spania, Italia, Franţa, Germania, Elveţia, America etc. În perioada 1991-1993, o regăsim în componenţa orchestrelor televiziunilor italiene Canale 5 şi RAI uno. La înfiinţarea Filarmonicii vâlcene susţine concursul şi obţine postul de concert-maestru. A înregistrat un CD cu piese religioase susţinute în bisericile şi pe scenele din Germania, Austria şi Italia. În august 2007 este selecţionată într-o orchestră condusă de Karel Mark Chichon, alături de membri ai orchestrelor Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti şi „Mihail Jora” din Bacău ce întreprinde un turneu în New York – SUA. Paralel cu activitatea concertistică, este directorul Filarmonicii „Ion Dumitrescu” – Rm Vâlcea şi profesor de vioară, pregătind tinere talente cu dăruire şi abnegaţie.

Deși originară din Tg-Jiu, violonista Alina Georgiana PĂDUCEL a fost o surpriză pentru publicul nostru. Născută la Tg-Jiu, Alina Georgiana Păducel, primește primele indicații la clasa prof. Carmen Iacov Frățilă și Ilie Cealâcu. În cadrul Academiei de Muzică – București, studiază la clasa prof. Dan Claudiu Vornicelu. Se bucură de îndrumarea marilor maeștrii, Robert Bokor și Ștefan Gheorghiu. Au urmat concerte, recitaluri, turnee care o vor propulsa în rândul violoniștilor de prestigiu. Publicația Consulatului Român, din Rio de Janeiro, la 29 martie 2014 consemnează: „… tânăra violonistă de origine română Alina Georgiana Păducel a bucurat asistenţa cu prestaţia sa. […] Actualmente este membră a Orchestrei Simfonice Braziliene din Rio de Janeiro –“Cidades das Artes”, aceasta strălucind in concertul “Mozart si Haydn”. Din 2015 Colaborează cu Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Rm. Vâlcea, iar în 2016 devine membru  permanent. În cadrul Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu”, îndrumă tinerele talente în arta violonistică. Mulțumim artiștilor noștri și minunatei muzici dăruită de marii reprezentanți ai Barocului ex abundantia mentis et cordis.

Prof. Dr. Mihaela Sanda Popescu


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Leave a Comment