Dum. ian. 24th, 2021

  În organizarea asociațiilor Calea Neamului, Astra-Despărțământul Covasna-Harghita, vicepreședintă Maria Crețu-Graur si Asociației de Tineret GRIT condusă de Florentina Teacă a avut loc a doua ediție a Concursului de istorie ”Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859” la care au participat elevii școlii Turóczi Mózes de la secția cu predare în limba română clasele V-VIII din Târgu-Secuiesc. 

Entuziasmul copiilor a fost foarte mare, acestia pregatindu-se încă din decembrie pentru concurs, atât împreună cu cadrele didactice cât și individual, scenetele de teatru regizate exclusiv de ei, având ca temă Mica Unire, emoționând întreaga asistență. 

Odată cu premiile în bani (fond de premiere 1700 lei), cărți (Din Covasna Inima Țării, autor Florentina Teacă) și steaguri tricolore copiii au primit și mesajul de recunoștință din partea romanilor din întreaga țară pentru faptul că învață la secțiile cu predare în limba română, ținând astfel viu învățământul românesc și că acordă un mare interes pentru studiul istoriei Neamului. Toți copilașii s-au pregătit exemplar, dar cum concursul e concurs, premiile au fost următoarele: locului I a fost obținut de clasa a-VIII-a, urmată de clasa a-VII-a, a-V-a și a-VI-a. Felicitări calde tuturor, ne revedem cât de curând tot anul acesta!!!

Mare ne-a fost bucuria prilejuită de prezența celor doi preoți ortodocși din Târgu-Secuiesc, Cața Dan si Ionuț Constantinescu, Sfințiile lor dând astfel încă o dovadă că sunt alături de comunitatea românească din oraș, atât la greu cat și la bine. Sărutăm mâna Sfințiilor Voastre!

Mulțumim din suflet cadrelor didactice care au făcut posibilă această manifestare, doamnelor Mihaela Raicea, Szigyarto Kornelia si domnului profesor de istorie Balogh Janos.

Frați și surori, împreună putem face lucruri minunate, putem da bucurie, speranță și chiar certitudini tuturor acelora care în Inima Țării sunt în credința ortodoxă și țin Tricolorul ridicat, tuturor fraților noștri din Covasna și Harghita care nu se lasă, oricât de greu le-ar fi. 

Cu Dumnezeu înainte!


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Mihai Tîrnoveanu

By Mihai Tîrnoveanu

Doctor stomatolog, jurnalist, președinte al Asociației "Calea Neamului", vicepreședinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Lasă un răspuns