La Doboi, jud. Harghita de Florii, 5 aprilie 2015. Continuăm istoricul acțiunilor organizate de Români pentru Români pe Calea Neamului.

   Am dăruit școlii cu predare în limba română din sat și Paraclisului Ortodox o centrală termică cu 14 calorifere. Țăranii români au primit din nou pachete consistente cu alimente de bază iar copiii lor cadouri constând în cărți, rechizite și tot felul de bunătăți. A fost un efort uriaș și o mobilizare pe măsură. Protopopiatul Ortodox Brașov a contribuit cu 5000 de lei, iar domnul Lazăr Lădariu, directorul cotidianului românesc “Cuvântul liber” din Târgu-Mureș, un vechi și de nădejde prieten al nostru, deasemenea cu 5000 de lei. Români din întreaga țară și din diaspora au trimis diferite sume de bani în acest sens având un aport foarte important la această lucrare. Asociația NEAMUNIT a contribuit cu pompele de ridicare a apei și cu vasul de expansiune, delegația asociației participând la acest eveniment. Au fost prezenți români din Brașov, în frunte cu Asociația Studenților Creștin-Ortodocși din România avându-l alături pe vrednicul părinte Costin Butnar, români din Țara Făgărașului în frunte cu elevii iconari coordonați de doamna profesoară Crina Palas și de Florin Palas. Domnul profesor Ioan Lăcătușu ne-a fost deasemenea alături, venind împreună cu români din Sfântu-Gheorghe și Miercurea-Ciuc. Dincolo de lucrurile materiale, a contat însă cel mai mult sentimentul pe care am reușit să-l transmitem românilor din Doboi. Nu mai auziseră de zeci de ani cântec românesc, nu mai văzuseră în toată viața lor atâția români adunați la un loc, atâția români care le-au dăruit în primul rând o mare și caldă îmbrățișare. De aceea au plâns și s-au ridicat în picioare atunci când studenții părintelui Costin Butnar au intonat Imnul Național sau “Treceți batalioane române Carpații”. Elevii din satele din jurul Făgărașului au dăruit icoanele pictate de ei copiilor români din sat, să le pună alături de steagul tricolor la fereastră, să vadă în fiecare dimineață zorii răsărind românește. Ne-am legat atunci definitiv de Doboi, de Dealul Bisericii Sfinților Arhangheli pe care l-am urcat printre crucile aplecate de atâta durere. 

Să avem nădejde români, Taina Neamului nostru e mare, are puterea de a ne face să ne ridicăm din genunchi. Această Taină nu poate fi răpusă.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns