Avem o Țară, avem de apărat o Țară.

  România nu se reduce numai la molurile monstruoase, companiile multinaționale, nici măcar la pământurile si pădurile cumpărate de străini. În caz de război, Doamne ferește, nu pe acestea le apăram noi de fapt. România înseamnă “ceva” mai mult. Când intri pe Poarta Satului și pășești alături de țărani în taina lor auzi răsuflarea strămoșilor din pământ cu bratele ridicate deasupra sub forma de Cruce de Cer și de Brad. Pentru lemnul și cerul acesta sfânt, merită să lupți. Atingi mâini fragede de copii spijinite de icoane făcute de alți copii, si mâinile crăpate de munca ale țăranilor; pentru aceste mâini și icoane, merită să lupți. Pentru mormântul lui Stefan cel Sfânt de la Putna, pentru Gorunul lui Horea, pentru fluierul și sabia lui Iancu Avram. Pământul acesta nu înseamnă numai productivitate agricolă, pământul acesta este capul lui Mihai Viteazul, trupul lui Mircea cel Batran, Vlad Tepeș, sângele lui Brâncoveanu Constantin si al copiilor lui. Pentru această țărână mustind de sângele martirilor, merită să lupți. Cei care au murit în munti, cei care s-au jertifit în închisori nu și-au pus prea multe întrebări, nu au filosofat pe marginea temeiului sacrificiului lor, au luptat și murit simplu și fară dileme, pentru țară, pentru sufletul ei. 

Când am fost la Dobârlău Vale și la Mănăstirea Marcuș cu daruri trimise de țăranii din Cașinul Moldovei ne-am oprit într-o pădure pentru a face inventarul produselor trimise, grupându-le totodată pe categorii. Într-o plasă am gasit morcovi, ceapa, ulei, faina, doua borcănele de zacuscă… și un biletel emoționant, in care erau scrise mai multe rânduri din partea familiei care a rânduit pachetul. Și pentru acea casă de români merită să lupți. Pentru femeia pe care-o iubești, pentru copilul pe care îl crești, pentru bunicii și părintii care te-au învățat să mergi, pentru biserica în care te rogi. Pentru sufletul ce nu poate fi cumpărat.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns