lun. nov. 23rd, 2020

  Istoricul Acțiunilor Români pentru Români pe Calea Neamului continuă. Iunie 2015 premii de sfârșit de an școlar pentru elevii de la secțiile cu predare în limba română din Zăbala, Zagon, Păpăuți, Dobârlău Vale, jud. Covasna. Atunci l-am văzut prima oară pe domnul învățător Dan Hagiu.

Acţiunea Români pentru Români în Covasna. Tricolorul, Mihai Eminescu şi Rugăciunea ortodoxă. Acesta a fost mesajul nostru transmis elevilor români. Cu ajutorul lui Dumnezeu astăzi am acoperit patru sate, ne-am împărţit în două echipe, am mers la şcolile din Zăbala, Papauti şi Zagon. Ne-am reunit mai apoi pentru a merge în Dobârlău Vale, satul destoinicului părinte Lucian Pozna care a ţinut festivitatea sfârşitului de an şcolar în căminul în curs de amenajare, acolo unde da o masă caldă în fiecare zi copiilor din sat.

În toate aceste sate, ca de altfel în toată zona, Biserica Ortodoxă are un rol primordial în păstrarea identităţii naţionale romaneşti. În acest context este de salutat decizia domnilor directori de şcoală de a invita la fiecare început şi sfârşit de an şcolar reprezentanţii Bisericii care încep ceremoniile cu o rugăciune şi un cuvânt înţelept. Dragi prieteni, România nu este pierdută cum ni se spune adeseori. Am atins cea mai adânca rană a Ţării, Harghita şi Covasna, acolo însă bate clopotul vindecător. Acolo ard încă ochii copiilor când văd tricolorul, acolo rugăciunea bunicilor are putere. Acolo însă este nevoie de noi toţi la un loc pentru a menţine această flacără. Am avut onoarea, cu ocazia festivităţii de la şcoala din Zăbala, de a vorbi cu Părintele Protopop Ioan Bercu, care ocroteşte Covasna. V-a transmis vouă, celor implicaţi în Acţiunea Români pentru Români, salutul, recunoştinţa şi binecuvântarea sa. Domnii profesori de la respectivele unităţi de învăţământ, precum şi elevii mai ales, au rămas profund impresionaţi atunci când au aflat că aceste premii speciale au fost dăruite din partea voastră, a românilor din Tara şi din Diaspora. Efectiv nu le-a venit să creadă. Le-am spus răspicat că meritul nu este al nostru ci al vostru, al acelora care sprijiniţi Acţiunea în diverse moduri, al acelora care au împăturit cartea lui Eminescu în Tricolorul Naţional. Doamne ajută, români, mergem înainte cu Dumnezeu!


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Mihai Tîrnoveanu

By Mihai Tîrnoveanu

Doctor stomatolog, jurnalist, președinte al Asociației "Calea Neamului", vicepreședinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Lasă un răspuns