Dum. ian. 24th, 2021

   Va ieși în curând pe marile ecrane un nou film despre Domnul nostru Iisus Hristos și despre persoanele care L-au însoțit în cei trei ani de propovăduire mesianică. Sincer să fiu, orice nou film religios conține secvențe care mă determină să întorc privirea într-o parte, pentru că nu se respectă întotdeauna mesajul biblic dumnezeiesc. Totuși, ca un cunoscător al Scripturilor, reușesc să separ ceea ce este util de ceea ce este greșit în aceste filme religioase. Mă tem însă că nu toți cunosc atât de bine Evanghelia ca un absolvent de Teologie.. Și ce se întâmplă atunci când nu se cunoaște mesajul biblic?.. Se cade în „rătăciri”, așa cum Își acuza Însuși Fiul lui Dumnezeu contemporanii: „VĂ RĂTĂCIȚI, NECUNOSCÂND SCRIPTURILE, NICI PUTEREA LUI DUMNEZEU”. Pe de altă parte, nici chiar atunci când citești textul biblic nu ești ferit sută la sută de pericolul neînțelegerii depline a lui. Ne amintim de famenul etiopian care este abordat de către diaconul Filip în momentul în care citea o profeție despre Domnul Hristos, căruia îi răspunde: „Cum voi înțelege, DACĂ NU MĂ VA CĂLĂUZI CINEVA?”. Iisus îl întreabă într-o zi pe un învățător de lege: „Ce citești, CUM citești?”, de unde rezultă că textul biblic are o anumită interpretare, și dacă nu se cunoaște această interpretare, se pierde din eficacitatea lecturii religioase.

Acestea fiind zise, mă întorc la filmele religioase despre Iisus. Sunt făcute în general pe structura textelor extrase din cele patru Evanghelii. Să mă exprim așa, în general „scenariștii”, adică cei care au alcătuit replicile acestor filme, sunt chiar evangheliștii. Totuși, ele nu reușesc să exprime întotdeauna esența învățăturii despre Iisus Hristos. De ce? Pentru că umanizează prea mult adevărul evanghelic. Nu reușesc să surprindă figura enigmatică a lui DUMNEZEU CARE LOCUIEȘTE PRINTRE OAMENI. Îl „coboară” prea tare pe Hristos la nivelul omului, trecându-I în umbră firea dumnezeiască. În anumite filme despre El, Domnul Hristos ne apare ca un om fascinant, cu o personalitate foarte diferită de a celorlalte personaje, un om care ascunde o mare taină în sufletul Său.. Dar problema este că filmele nu reușesc să ne ajute pe noi, spectatorii, să-I înțelegem taina. Nu prea reușim să Îl descoperim în Hristosul diferiților regizori pe Dumnezeu „Care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire S-a coborât din cer..”! Iisus din Nazaret rămâne un om special, un reformator de mentalități, un deschizător de drumuri, dar nu este Acel Dumnezeu Care în orice clipă este capabil să Se transfigureze, să strălucească precum soarele înaintea apostolilor Săi.. Iisus Cel din filme este din păcate.. un simplu om bun, dar nu Dumnezeu..

Dacă ar fi numai asta, poate tot ar fi valoroase filmele despre Domnul, dar din păcate unii regizori folosesc „tăcerile” din Evanghelii, adică locurile în care nu ni s-au dat detalii prea explicite, pentru a-și strecura propriile opinii despre viață. Mel Gibson în filmul „The Passion”, Îl distruge complet pe Hristos în scena flagelării din curtea pretoriului.. Dorind să arate cât de mult a suferit Domnul, Gibson exagerează și pierde credibitatea unui film care ar fi putut fi perfect.. Personajului „Iisus” din filmul „Jesus of Nazareth” al lui Zefirelli îi lipsește acea forță dumnezeiască, acea autoritate Care Îl făcea pe Domnul să fie atât de impunător în momentele în care îi certa pe cei care Îl atacau continuu.. 

În filmul acesta care va ieși în curând am descoperit un Iisus aproape atras fizic de Maria Magdalena. Un Iisus Care schimbă priviri pline de subînțelesuri pentru cei care vor să înțeleagă ceea ce le convine lor.. Vedem o Marie Magdalena care nu se îndrăgostește de Dumnezeirea din Hristos, ci de personalitatea Lui omenească ieșită din tiparele contemporaneității. Încă o dată regizorul de film religios și-a strecurat convingerile sale lipsite de credința în Iisus Dumnezeu, creând un Iisus om de o calitate mediocră. Un Iisus Care în loc să aducă sfințirea firii păcătoase omenești, Se descoperă pe El Însuși ca fiind supus acestei firi slabe. O Marie Magdalena care nu urmează un Dumnezeu capabil să o transforme în înger, ci un lider atrăgător care deși critică lumea în care trăiește, nu prezintă o alternativă cu adevărat atrăgătoare pentru oamenii acestei lumi..

Asta este, dragii mei, iarăși au folosit în cinematografie figura Dumnezeului nostru.. Mai bine zis, din nou s-au folosit de Sfintele Scripturi ca să obțină un succes trecător pe marile ecrane. Și ceea ce este mai trist e că au adus în atenția întregii lumi personaje „biblice” care nu au nimic biblic în ele.. Vreți sfatul meu sincer? Mai bine citiți un capitol oarecare dintr-una din cele patru variante ale „Evangheliei Fiului lui Dumnezeu”, apoi priviți pe Google câteva icoane bizantine cu scene din minunile Mântuitorului. Terminați seara cu douăzeci de minute de rugăciune înaintea icoanei Domnului nostru Iisus Hristos.. Va fi mult mai util decât vizionarea filmului „Maria Magdalena”, credeți-mă!

Preotul Sorin Croitoru din Mantova (Italia)

foto: Constanta News


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Sorin Croitoru

By Sorin Croitoru

Preot ortodox, Mantova - Italia

Lasă un răspuns