lun. ian. 18th, 2021

  Acești primari care nu înțeleg că trăiesc în România. Lupta românilor pentru Centru, refuzul statutului periferic în Covasna și Harghita. (comentariile jignitoare la adresa etniei maghiare vor fi șterse, cei care le fac, blocați; a înjura pe fb. e simplu și contraproductiv, a construi ceva în sensul afirmării identității naționale românești este mai greu. Noi, cei de pe Calea Neamului alegem drumul greu). 

Acești primari care încă nu sunt obișnuiti cu ideea că trebuie să respecte legile Statului Român, care resping și împiedică afirmarea identității românești sunt bine instruiți, au sprijin masiv din exterior și mult curaj. Se cred stăpâni, nu simpli primari. Nu sunt nici măcar obișnuiți să dea explicații deciziilor lor. Li se pare irelevant. Le dăm însă o veste: românii în Țara lor nu se lasă călcați în picioare, românii în Tara lor își afirmă cu tărie identitatea unde vor ei, inclusiv în centrul localităților din Covasna și Harghita. În comisia de la Primăria Târgu-Secuiesc de avizare a marșului din centrul orașului Târgu-Secuiesc de 1 Decembrie domnul primar mi-a spus că românii nu vor călca în centru de Ziua Națională a României. Fără explicații. Românii au fost însă în centru, 1000 de suflete cu aproape tot atâtea steaguri tricolore. Domnul primar din Sfântu-Gheorghe a hotărât ca de zilele orașului românii să nu-și poată afirma tradițiile strămoșești în centrul orașului, marginalizând într-un părculeț din curtea unui liceu programul românesc organizat de Asociația Astra-Despărțământul Covasna-Harghita, propus de doamna vicepreședinte Maria Crețu-Graur, directoarea cotidianului Mesagerul de Covasna. Argumentul domnului primar: așa am hotărât noi! Vom vedea cum va fi, dar credem că va fi bine. Pentru cei care încă nu înțeleg: faptul că nici formațiile folclorice ungurești nu se vor desfășura în centru, nu are relevanță, din cel putin două motive. În primul rând, pe noi ne interesează afirmarea tradițiilor noastre într-un cadru adecvat dintr-o localitate din România; în al doilea rând este bine știut faptul că primaria din Sfântu-Gheorghe oricum asigură cadrul necesar pentru ca maghiarii din oraș și împrejurimi să se desfășoare în centrul orașului, pentru noi românii scena care-i mutată spre periferie fiind singurul loc în care ne putem desfășura cu demnitate. Ei își sacrifică o parte, pentru ca noi să nu ne putem manifesta deloc. Aceasta este tehnica expusă, similară celei privitoare la finanțarea de către Consiliul Județean Covasna a activităților culturale din Anul Centenarului. Nu dam bani nici la români nici la unguri. Cineva cred că ne ia de proști. Păi oricum, comunitatea maghiară beneficiază de finanțare masivă din partea statului ungar. Oricum ea are astfel posibilitatea să se manifeste, chiar și fără niciun fel de finanțare locală. La fel, partea mică este „sacrificată” cu un scop precis. Organizarea și gândirea lor este impecabilă, acționează ca o forță ce deține o strategie perfect coordonată.

Noi spunem însă spunem că suntem PREZENȚI în CENTRU, suntem în ROMÂNIA. Obișnuiți-vă cu acest lucru. Vrem pace, vrem normalitate. Afirmăm cu toată tăria simbolurile identității de Neam. Oriunde și oricând. 

Doamne ajută!


 Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Mihai Tîrnoveanu

By Mihai Tîrnoveanu

Doctor stomatolog, jurnalist, președinte al Asociației "Calea Neamului", vicepreședinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Lasă un răspuns