Prima împărtășanie a copiilor în Haine Naționale la Biserica “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Covasna!

Tîrnoveavu-Covasna

  Duminica Tomii, prima împărtășanie a copiilor în Haine Naționale. Sfântu-Gheorghe, Covasna. Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Înainte de Sfânta Liturghie am dăruit parohiei ortodoxe cele 20 de costume naționale din partea românilor din țară si diaspora. Copiii prezenți le așteptau cu o oarecare curiozitate, dar si cu o anumită detașare explicabilă datorită vârstei lor. Când le-au văzut însă, ochii lor începuseră a scânteia. Au intrat fetele într-o cămăruță si băieții în alta, pentru a se schimba. Au intrat copii și au ieșit oșteni. Cam la fel cum intrau odată ,,bibanii,, din civile în armată. Costumul național, la fel ca uniforma militară, responsabilizează, te transformă. Aceste Haine nu sunt doar o formă, ci și un fond; ele transmit o tradiție si o luptă, mesajul lor fiind deasupra puterii omenești de înțelegere. Am văzut asta în ochii majorității celor 300 de copii din Covasna și Harghita care au îmbrăcat acest scut identitar de-a lungul acțiunilor noastre comune. Nu contează vârsta. De la cel mai mic la cel mai mare, românul capătă în timp ce poartă această Haină o strălucire în ochi, o anumită ținută, ține spatele drept, merge altfel, mai apăsat, mai viu. Acestea se întâmplă mai ales dacă totul are loc într-un anumit cadru, la biserică, respectiv, în cazul uniformei ostășești, la jurământul militar. Atunci forma capătă fond. Din simpli tineri, devin Feți-Frumoși și Ilene Cosânzene. Intră în comuniune cu Neamul. Acesta este sensul.

Sărutăm mâna și mulțumim pentru primirea deosebită vrednicilor preoți de la Biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, părintelui Macarie, părintelui Mureșan si părintelui Ovidiu, precum și tuturor enoriașilor care ne-au primit cu brațele deschise si cu lacrimi de fericire în ochi. Sărut mâna doamnei Maria din Sfântu-Gheorghe pentru tot ajutorul acordat, să știe că un român falnic cu care am avut onoarea să dau mâna, mi-a spus la sfârsitul slujbei religioase: “fiți siguri cu toții de un singur lucru: nu vom uita că suntem români”.

Doamne ajută frați și surori, fiți în Credință și veți avea Nădejde, fiecare pas de luptă contează pentru Țara aceasta și pentru Mântuirea voastră.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns