sâm. ian. 16th, 2021

  În urmă cu doi ani, un reputat istoric îmi cerea să-l vizitez pe acad. Dinu C. Giurescu, pentru a-i duce niște cărți: literatura de căpătâi a Mișcării Legionare. Am ajuns la locuința din str. Sevastopol a prestigiosului istoric într-o dimineață, cu o sacoșă plină cu cărți. Scrierile lui Corneliu Zelea Codreanu, Ion Moța, Vasile Marin, V. P Gârcineanu, Horia Sima ș.a., unele dintre ele reeditate de mine la Editura Sânziana, altele editate de alți împătimiți ai adevărului istoric. 

Profesorul Giurescu m-a primit cu obișnuita-i bunăvoință aristocratică și a răsfoit cărțile aduse. Mi-a spus că lucra la ediția a doua a colosalei Istorii a Românilor, apărută sub egida Academiei Române, intenționând să acorde o atenție aprofundată situației Mișcării Legionare în perioada interbelică. Suferise nu demult un accident vascular cerebral și se deplasa cu oarecare greutate, așa încât avea nevoie de aceste lucrări pentru documentare, la domiciliu.

A apreciat îndeletnicirea mea de edita aceste cărți – majoritatea lor apărute în interbelic sau în exil – spunându-mi că fac o muncă foarte necesară atât pentru public, cât și pentru specialiști. Și m-a încurajat să continui, deplângând măsurile legislative recente (Legea 217/2015) care descurajează reeditarea acestei categorii de cărți.

În finalul întâlnirii, am discutat puțin despre perioada interbelică și a deplâns masacrele inițiate de Carol al II-lea, cărora le-au căzut victime sute de membrii ai Mișcării Legionare în 1938-39, cei mai mulți dintre ei intelectuali de marcă, ale căror contribuții la cultura și știința românească ar fi putut fi deosebite. Era interesat de detalii legate de biografia și scrierile unora dintre cei împușcați atunci și considera abominabile măsurile luate de Carol al II-lea.

O amintire luminoasă și un imbold. Acela de a-mi continua munca de editare și punere la dispoziția publicului a cărților prigonite timp de jumătate de secol și, într-un fel, chiar și astăzi…

Dumnezeu să-l odihnească pe acad. Dinu C. Giurescu…

De astăzi vom și mai săraci…


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Florin Dobrescu

By Florin Dobrescu

Vicepreşedinte la Asociația "Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei", SECRETAR la Fundația "Ion Gavrila Ogoranu"

Lasă un răspuns