mar. ian. 26th, 2021

  5. Nu generaliza, iar dacă o faci, fă-o în sens pozitiv, nu negativ! Deoarece Domnul nostru Iisus Hristos a revărsat darurile cele bogate ale Duhului Sfânt peste Sfânta Sa Biserică, dar a ales ca „ferestre” ale luminii harului Său o anumită minoritate de persoane, care alcătuiesc clerul bisericesc, știut să-ți fie că nu te poți mântui dacă te îndepărtezi de preoții Bisericii. Nu orice creștin a primit din gura Domnului aceste cuvinte: „LUAȚI DUH SFÂNT; CĂRORA VEȚI IERTA PĂCATELE, LE VOR FI IERTATE..”, ci numai apostolii Săi, cei care apoi au hirotonit episcopii și preoții. Tot la fel, nu toți creștinii au primit de la Domnul porunca de a-i boteza pe cei care au crezut în El, ci numai clerul (apostolii, episcopii și preoții): „Mergând, învățați toate neamurile, BOTEZÂNDU-LE..”. Iar dreptul și puterea săvârșirii Sfintei Liturghii, tot clerului a dat-o Domnul la Cina cea de Taină, nu ție: „Aceasta (Liturghia, adică) să o faceți întru pomenirea Mea”!

Deci dacă tu nu ai puterile acestea de a boteza, de a ierta păcatele și de a aduce Trupul și Sângele Domnului pe pământ, spune-mi, cum vei face fără preoții Bisericii ca să beneficiezi de aceste minunate Daruri mântuitoare?.. Și cum te vei mântui fără darurile lui Hristos Dumnezeu, când El spune destul de clar: „De nu se va naște omul din nou (adică de nu se va boteza), NU VA INTRA ÎN ÎMPĂRĂȚIA LUI DUMNEZEU”. „De nu veți mânca Trupul Fiului Omului și de nu veți bea Sângele Lui, NU VEȚI AVEA VIAȚĂ ÎN VOI”. Iar despre păcatele neiertate, ai auzit, sper, Sfânta Scriptură care zice: „Plata păcatului este moartea”!

Așadar, fratele meu, diavolul te lipsește foarte ușor de darurile lui Dumnezeu, îndepărtându-te de ferestrele prin care El le trimite , adică de preoții Săi.. Cum reușește vrăjmașul lucrul acesta?.. Îmbolnăvindu-te de boala generalizării! Adică? Iată, ai auzit ceva la radio sau la televizor, și pui ștampila pe preoți și-i clasifici în mod negativ! TOȚI SUNT LA FEL! Dar dacă eu te iau la întrebări, nu vei ști să-mi dai exemple concrete, ci atât vei spune: „Păi la televizor ziceau”.. Cine zicea? Slugile satanei, acelea ziceau! Aceia care nu vor ca tu să te mântuiești, care te vor pe tine golit de tot darul lui Dumnezeu! Dar de ce să nu generalizezi în bine? Din două cazuri negative tu știi să generalizezi negativ, dar din trei cazuri pozitive, nu reușești să generalizezi pozitiv?..

Tu, dacă vrei să te mântuiești în acest mileniu trei atât de sărac în sfințenie, caută exemplele frumoase de preoți devotați lui Dumnezeu, care pun suflet în ceea ce fac, care fac sacrificii pentru turmele încredințate lor de Păstorul cel Bun, și generalizează, frate! Spune: „Eu cred că preoții Bisericii sunt oameni buni, care se luptă pentru mântuirea noastră, a credincioșilor”.. Și așa vei rămâne aproape de oamenii lui Dumnezeu, și vei primi toate darurile cele dumnezeiești pe care Domnul nostru le-a câștigat pentru tine de la Tatăl Său, vărsându-Și scump sângele Său, amin!

Preotul Sorin Croitoru din Mantova (Italia)


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Sorin Croitoru

By Sorin Croitoru

Preot ortodox, Mantova - Italia

Lasă un răspuns