mar. ian. 26th, 2021

  Înălțarea Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos Mântuitorul, în Harghita, la Gheorgheni; Ziua Eroilor, certitudinea că România este vie prin noi, românii care se unesc „pentru sângele neamului tău curs prin șanțuri, pentru cântecul tău țintuit în piroane, pentru lacrima soarelui tău pus în lanțuri”. 

Am fost în Inima Harghitei, români din Târgu-Secuiesc, Brețcu, Sfântu-Gheorghe, Brașov, Făgăraș, Tulgheș, Lunca Câlnicului; cu multă dragoste ne-au întâmpinat frații noștri din Gheorgheni, Copiii Muntilor si părinții lor în frunte cu vrednicii preoti ortodocși Emil Antim Nan parohul Catedralei Ortodoxe și Elisei Vătămanu, părintele bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, alături de doamna preoteasă Vatamanu Alexandrescu Mihaela. Nu mică i-a fost surpriza părintelui Elisei atunci când s-a revăzut cu părintele Ionuț Constantin, fost coleg de facultate cu Sfinția Sa care a venit cu noi de la Târgu-Secuiesc împreună cu Mihaela Aionesei și Viorel Visan. Le mulțumim din tot sufletul pentru onoarea pe care ne-au făcut-o de a ne primi în mijlocul lor! Nu folosesc cuvinte mari, de prisos, căci a fost într-adevăr un mare privilegiu să fim alături de acești români din Gheorgheni care cu demnitate își afirmă credința ortodoxă și valorile naționale în județul Harghita. În semn de recunoștintă, le-am dăruit tinerilor din corul de cântec patriotic steaguri tricolore, câte un exemplar din cartea „Nu uita că ești român”, discuri cu cântece românești (sărutăm mâna doamnei Elena Ciobanu pentru cărți si CD-uri), volume ale poetei din Târgu-Secuiesc, Mihaela Aionesei, precum și 2000 lei pentru deplasări și buna funcționare a corului. 

MT18După spectacolul oferit de acești minunați tineri și festivitatea de premiere, ne-am cunoscut mai bine cu toții la o frumoasă agapă creștină, pornind mai apoi la onoranta invitație a părintelui Emil Nan spre Catedrala Ortodoxă, ctitorită în perioada interbelică, mărturie a continuității și unității românești de pe aceste meleaguri. 

Mare ne-a fost bucuria să-i revedem cu acest prilej pe bunii noștri prieteni din TulgheșLăcrămioara PopPop StefanCioanca Ungurean Elena care au venit să ne întâmpine încă de la intrarea în Gheorgheni, împreună cu alți români vrednici tulgheșeni. Cam așa ne unim, așa mergem împreună frați către frați, așa ne arătăm recunoștința față de fiecare român ce merge pe Calea Neamului cu Dumnezeu înainte. Împreună redeschidem file de istorie, mâinile se strâng din nou peste Carpați. 

Doamne ajută!


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook
Mihai Tîrnoveanu

By Mihai Tîrnoveanu

Doctor stomatolog, jurnalist, președinte al Asociației "Calea Neamului", vicepreședinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Lasă un răspuns