Dum. ian. 17th, 2021

  Un cotidianul elvețian Neue Zurcher Zeitung găzduiește, începând de zilele trecute, un editorial al lui Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie la Universitatea din Viena, în care Biserica Ortodoxă Română este atacată violent, informează Active News.

«Oliver Jens Schmitt, individul care a fost chemat de Gabriel Liiceanu să vorbească românilor despre Centenar (o analiză a discursului său a fost realizată de Mircea Stănescu), acuză Biserica de faptul că a strâns „bogății fără precedent” din cauza „înclinației spre corupție”.

Ca și în discursul de la București, Schmitt acuză Biserica de faptul că ar fi susținut dictatura comunistă, dar și Mișcarea legionară și Regimul Antonescu. Aceste afirmații, poate credibile pentru străini, n-au nicio noimă: legionarii și regimul Antonescu s-au opus din răsputeri comunismului, iar în timpul războiului, cu excepția a șase luni de coabitare, Antonescu și Mișcarea Legionară s-au aflat în conflict direct. Astfel, majoritatea legionarilor încarcerați de regimul Antonescu și-au continuat supliciul și sub comuniști, care au mai arestat la rândul lor alte câteva mii de preoți și au decapitat și regimul Antonescu. Jens Schmitt sugerează că primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, PF Miron, ar fi cumva responsabil de măsurile antisemite ale dictaturii Carol al II-lea. Acesta mistifică adevărul de-a dreptul și afirmă că „Bogăția curentă a BOR provine în mare măsură din proprietățile confiscate de la alte culte religioase”. În realitate, majoritatea proprietăților Bisericii confiscate de către comuniști NU au fost retrocedate, în timp ce alte culte au primit și ce nu a fost al lor, așa cum a demonstrat istoricul Vasile Lechințan în memoriul trimis președintelui Iohannis pe această temă.» 
Integral pe: Active News.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Departament media

By Departament media

O inițiativă civică fără personalitate juridică și independentă de orice partid politic. Contact: magazincritic2007@gmail.com

Lasă un răspuns