“ARMA BUNEI VOIRI”

  Doamne ajută, fraților. Azi mi-a venit în minte un verset din psalmul 5 al lui David: “Că Tu vei binecuvânta pe cel drept, Doamne, căci cu arma bunei voiri ne-ai încununat pe noi” (Psalmul 5;12). Și mă gândeam eu că mare este lipsa de bună voire în zilele noastre în Biserica Dreptmăritoare a lui Iisus Hristos.. Chiar și cei care cred că sunt fii ai Bisericii, pentru că îi frecventează slujbele, sunt răutăcioși și respingători.. Poate o să-mi ziceți că nu-i așa, că cei care merg la Sfânta Liturghie sunt oameni aleși. Dar eu o să vă întreb: cu cine sunt buni credincioșii de azi, nu cu cei buni?.. Nu cumva Domnul nostru a zis: “Căci dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce lucru ați făcut? Oare nu fac și păgânii același lucru”?..

Iată, deschid internetul și “ies puțin în piață”, navigând pe Facebook.. Și ce-mi este dat să citesc? Numai miștouri, nesfârșite miștouri ale “cunoscătorilor” credinței ortodoxe la adresa ne-cunoscătorilor ei! Așa a înțeles ortodoxul de azi că se combate răul: prin ironie și batjocură! Doamne ferește! Dar niciodată nu L-am văzut pe “Rabi”, pe Domnul Hristos, fiind ironic în Evanghelie! Domnul era ori blând și iubitor, tămăduind, hrănind sau învățând, ori sever și necruțător, certând și amenințând.. Dar batjocoritor, ironic și miștocar nu L-am văzut niciodată pe Fiul lui Dumnezeu!

Pe de altă parte, El ne-a învățat că numai prin exemplu frumos se poate corecta lumea necredincioasă din jurul nostru, atrăgând-o spre Lumină.. “Așa să strălucească lumina voastră înaintea oamenilor, încât văzând faptele voastre cele bune, să-L slăvească pe Tatăl vostru Care este în ceruri”. Păi dragii mei, cum o să-i determinăm pe cei care se află pe calea cea largă a necredinței să-L slăvească pe Tatăl nostru Cel ceresc?… Luându-i în râs?.. Voi cum vă simțiți atunci când sunteți “luați peste picior”? Așa-i că puneți căpăt imediat dialogului?..

Prima condiție ca un om să asculte mesajul pe care vrei să i-l transmiți este ca tu să îl iei în serios pe el! Să îi vorbești cu respect. Chiar dacă știi că el rătăcește de la calea cea bună, tu să nu-l ironizezi, ci să lăcrimezi pentru el și să-i vorbești cu dulceața omului care-l iubește, nu cu trufia batjocoritorului, care nu vrea decât umilirea lui.

Nu uitați un lucru: de câte ori răspunzi răului cu binele, Lumina a triumfat asupra întunericului! Ori de câte ori ai iertat și ai făcut bine, Hristos l-a învins pe Lucifer prin tine, ucenicul Său ascultător! De câte ori ai zis în sinea ta: “Nu merită, dar îl ajut și de data aceasta”, Tatăl tău Care este în ceruri te-a iubit și a fost mulțumit de tine! De câte ori ai răspuns jignirii cu o vorbă blândă, Duhul Sfânt a lucrat prin tine și în clipa aceea tu ai fost un sfânt al lui Dumnezeu!
Gândiți-vă, dragii mei, la ceea ce v-am scris acum, știți că numai de bine vă învăț.. Dumnezeu să vă încununeze tot restul vieților voastre cu arma bunei voiri, amin!

Preotul Sorin Croitoru de la Mantova (Italia)


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns