Înșelătorul, pentru a seduce (cuceri) omenirea, a inventat războiul asimetric. Un articol mai vechi, dar de actualitate. Rusia, folosindu-se de tacticile părții mai slabe din cadrul acestei confruntari atipice, (”războiul asimetric poate fi privit ca un tip de război în care o forţă superioară, pregătită după o anumită doctrină, se confruntă cu un oponent dificil de identificat şi de lovit şi cu care nu poate stabili un dialog coerent şi permanent”- definiție extrasă din Buletinul de Teorie Militară editat de Statul Major al Forțelor Terestre), reușeste să câstige teren și la propriu și la figurat, atât în Ucraina cât și în Europa. Una dintre tacticile neconvenționale ale Moscovei a constat în neutilizarea însemnelor militare specifice de către soldații ruși în Ucraina, fapt menit să creeze iluzia (ridicolă) că ea, Rusia, nu s-a implicat militar în conflict. Și-a atribuit astfel rolul de arbitru între “fantomele” din Ucraina, rusofone, dar, “nu-i așa”, vorba lui Brucan, nu rusești, și UE plus SUA, având în acest fel un spațiu confortabil de negociere, ea nefiind oficial parte combatantă directa, din punct de vedere militar. Dar aceasta este doar latura cea mai spectaculoasă a confruntarii. Rusia își trimite “fantomele” fără însemne și în politica europeană, partidele “naționaliste” intrate în PE fiind vârful de lance, Jobbikul maghiar constituindu-se în exemplul cel mai elocvent. Se reușeste astfel pervertirea naționalismului și a unei reacții perfect legitime de respingere a antivalorilor promovate de doctrina UE. “Nationaliștii” europeni nu și-ar merita ghilimelele daca s-ar rezuma la proclamarea propriei identități etnice și la o critică binevenită după cum spuneam mai sus la adresa “europeniștilor” și nu i-ar mai pieptană cu atâta grijă barba lui Alexander Dughin, ideologul reinventarii URSS, jucând astfel rolul unor idioți utili sau fiind pur și simplu arme neconvenționale în slujba Moscovei.

Aș vrea să cred că în Romania umbrele Rusiei nu-și vor găsi cu adevărat locul și vor fi respinse instictiv, cu hotărâre, de către cei ce cred în Neamul Românesc, nu de alta dar nu aș vrea ca șablonul “dacă ești nationalist înseamnă ca votezi cu Vadim” să fie înlocuit cu altul, livrat pe aceeași filieră moscovită: “dacă ești naționalist, înseamnă că ești prorus”.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns