“PENTRU CE MĂ PRIGONEȘTI”?

  Foarte rar am găsit eu în Sfânta Scriptură să Se plângă Dumnezeu LA oameni, sau DE oameni.. Se numără pe degete versetele cu pricina. Îl auzim pe Dumnezeu “jelindu-Se” cu tristețe prin gura proorocului Isaia din Vechiul Testament: “Boul îşi cunoaşte stăpânul şi măgarul cunoaşte ieslea stăpânului său, dar Israel nu Mă cunoaşte, poporul Meu nu ia aminte la Mine.” (Isaia 1;3). Sau: “Poporul acesta Mă cinstește cu buzele, dar inima lui este departe de Mine” (Isaia 29;14). Îl auzim pe Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, întrebându-l pe soldatul care L-a pălmuit înaintea întregului sinedriu evreiesc: “.. Iar dacă am vorbit bine, DE CE MĂ BAȚI?” (Ioan 18;23). Ei bine, momentul care mă interesează acum pe mine este un altul: este vorba despre Iisus Cel înviat din morți și preaslăvit, Care i Se arată lui Saul pe drumul Damascului și îl întreabă: “Saule, Saule, de ce Mă prigonești?” (Fapte 9;4). Imaginați-vă indignarea Domnului în fața prigoanei pe care Saul, viitorul apostol Pavel, o ridicase împotriva ucenicilor Lui.. Era ca și cum Saul L-ar fi răstignit a doua oară! Imaginați-vă perplexitatea lui Saul când își vede propriul Ziditor, pe veșnicul Dumnezeu, coborând din ceruri ca să îl certe pe el!..

Da, dragii mei prieteni, această situație mă face să meditez la anumite lucruri.. Îmi imaginez uneori că Domnul S-ar coborî din nou ca să ne certe personal pentru păcatele noastre.. V-ați gândit vreodată cum ar fi dacă într-o bună zi ați primi “vizita” lui Iisus, nu ca să vă zică ceva dătător de bucurie, ci ca să vă mustre cu tristețe?.. Să vă spună cuvinte de genul: “Omule, pentru ce Mă prigonești?.. Pentru ce râzi de slujbele Sfintei Mele Biserici și Îmi prigonești slujitorii pe care Eu i-am pus acolo pentru sfințirea ta?.. Pentru ce umbli prin magazine în timpul Sfintei Liturghii, adunând în sacoșe lucruri pentru trup, în loc să aduni în suflet harul pe care îl împart cu bucurie prin mâinile preoților Mei în timpul Jertfei celei fără de sânge?..

Pentru ce Mă prigonești, omule, încălcând tot ceea ce ți-am poruncit să respecți, toate cuvintele Mele din Evanghelie, toate poruncile Mele din Predica de pe Munte, toate regulile pe care le-am dat Bisericii Mele prin Duhul Sfânt după înălțarea Mea la cer?.. Pentru ce încalci posturile, când Eu v-am zis că duhul necurat nu iese din om decât prin post?.. Pentru ce te culci și te trezești din somn fără a spune măcar o rugăciune, când Eu v-am spus să privegheați și să vă rugați?.. Pentru ce uiți de sărăcia aproapelui tău, când Eu ți-am poruncit să-ți aduni în candelă untdelemnul milosteniei înainte ca ușa mântuirii să se închidă în fața ta?.. Pentru ce petreci în nepăsare și în veselii neîncetate, precum bogatul din Pilda lui Lazăr, când Eu v-am avertizat că zilele ce vin sunt rele?.. Pentru ce nu îți înfrânezi limba, când Eu ți-am poruncit să nu judeci pe nimeni, și ți-am zis că vei fi judecat pentru orice cuvânt rostit în deșert?.. Pentru ce umbli după desfrânarea trupului, când Eu ți-am interzis și privirile pline de poftă?.. Pentru ce umbli ca să faci rău, când Eu ți-am interzis până și gândurile de ură?.. Pentru ce, omule, te însoțești cu oamenii mai hulitori de Dumnezeu decât tine, în loc să-i cauți pe cei slăvitori de Dumnezeu?.. Spune, omule, pentru ce Mă prigonești”?.. Iată, prietenii mei, ce gânduri îmi vin uneori.. Imaginați-vă și voi cum v-ați simți dacă ar veni Domnul Hristos înaintea voastră, așa cum a făcut cu Saul, și v-ar mustra cu astfel de cuvinte.. Iar dacă nu ați putea răbda dojenile Lui, să știți că aceste dojeni El le are mereu pregătite pentru voi, dar așteaptă ca să vă schimbați viața de bună voie, că-i primită în ceruri pocăința cea de bunăvoie, nu cea din înfricoșare și mustrare..

Alt post al Bisericii, altă ocazie de împăcare cu Dumnezeu.. Eu zic că de data asta ar fi bine să nu mai amânăm.. Haideți, la treabă toți!

Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Preotul Sorin Croitoru de la Mantova


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns