SE POT BOTEZA COPIII ÎN POSTURI?

  Mă întreabă un domn dacă se poate boteza în posturi. Se poate boteza oricând, pentru că Botezul se face în interesul pruncului, nu al participanților ca martori oculari la Sfânta Taină. Nu se poate obiecta că Botezul produce bucurie, iar bucuria este interzisă în posturi! Bucuria unui Botez este duhovnicească: “Bucuria că a venit om pe lume”, cum zice Domnul nostru. Bucuria că un prunc a devenit fiu al lui Dumnezeu, frate al Domnului și templu al Duhului Sfânt. Să nu se obiecteze că Botezul este motiv de petrecere, iar petrecerea este interzisă în posturi! Pentru că nu pruncul cere petreceri și desfătări, ci “neamul acesta desfrânat și păcătos”! Neamul acesta doritor de desfătări, ca și bogatul Evangheliei lui Lazăr: “Se desfăta în toate zilele, în chip strălucit”, sau cel căruia i-a rodit țarina: “Bucură-te suflete al meu.. Mănâncă, bea, veselește-te”! Deci nu-i de vină încreștinarea pruncului pentru obiceiurile sodomice și pre-potopice ale ortodocșilor de azi.

  Falșii creștini din zilele noastre vor găsi mereu prilejuri și justificări pentru petreceri “strălucite”. Preoții nu recomandă botezurile în posturi, datorită așa-ziselor “cumetrii”, adică a bairamurilor care le urmează. Ei cred că a aproba un Sfânt Botez în post echivalează cu a da binecuvântare pentru petrecere. Eu însă le spun clar părinților pruncilor de botezat: “Este dreptul pruncului de a deveni fiu al lui Dumnezeu. Dar nu este și dreptul vostru de a batjocori sfântul post, luând în râs poruncile Duhului Sfânt transmise prin regulile bisericești! Așa că voi aduceți pruncul la Botez, apoi faceți cum vă taie capurile. Voi veți răspunde la judecata lui Hristos. Eu nu vă dau binecuvântare pentru petrecere lumească”!
Domnul să ne lumineze pe toți, amin.

Preot Sorin Croitoru, Mantova, Italia

 


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns