NOI URĂM, DAR CINE ȘTIE?..

  De Crăciun am primit și am făcut multe urări prietenești: “Multă fericire!”, “Multă sănătate!”, “Bucurie!” și așa mai departe.. Am făcut și eu destule urări, pentru că iubesc oamenii care calcă pragul casei lui Dumnezeu. Dar oare se împlinesc cu adevărat urările noastre?.. Poate sănătate trupească avem deja, sau cei care au pierdut-o o pot recupera foarte ușor în aceste vremuri cu o medicină atât de evoluată.. Poate bunăstare materială are multă lume care intră în bisericile lui Dumnezeu.. Dar “bucurie”, “fericire”, “pace”, vor primi, oare, TOȚI destinatarii urărilor noastre de sărbători?..

S-au arătat îngerii pe cer unor simpli ciobani care pășteau oile în seara de Crăciun: “Iată, vă binevestesc bucurie mare, căci vi S-a născut Mântuitor, Care este Hristos Domnul”. Și s-au bucurat păstorii, pentru că erau oameni curați la inimă, smeriți și evlavioși. 

S-a arătat “steaua de la Răsărit” celor trei magi, cititori în stele, cum zice Scriptura, și i-a călăuzit până la “regele iudeilor”, la ieslea de la Betleem. Și L-au văzut pe Domnul și s-au bucurat și ei, pentru că erau oameni evlavioși, credincioși..

S-a bucurat Fecioara, s-a bucurat Iosif.. Dar toți cei pe care i-am enumerat, personaje ale Sfintei Evanghelii, aveau ceva în comun cu strămoșii și cu bunicii noștri: aveau credință în Dumnezeu! Astăzi noi facem urări de bucurie în zile de sărbători religioase unor oameni ne-religioși.. Noi încercăm să transmitem prin urări niște stări sufletești proprii oamenilor religioși unor oameni ne-religioși, care nu sunt lipsiți de credință din răutate, ci din cauză că nu mai au timp pentru credință.. Toată lumea are azi ceva mai bun de făcut, așadar nu are timp de pierdut cu “fleacuri” cum ar fi evlavia și credința în Dumnezeu. Iar la sărbători, deodată, fără nici o remușcare pentru atâta timp pierdut fără Dumnezeu, toți își urează reciproc mari daruri duhovnicești.. 

Noi urăm, urăm, dar Cel ce împlinește urările noastre este Atotputernicul Dumnezeu și sunt convins că El nu Se lasă păcălit de așa-zisa noastră bunăvoință de Crăciun. Ori suntem religioși, ori nu suntem. Sunt sigur că Dumnezeu varsă picături de bucurie în sufletele celor care Îl slăvesc tot timpul anului, nu doar cu ocazia unor sărbători creștine. Deci.. “Crăciun fericit”?.. Mai degrabă.. lumina credinței peste sufletele voastre! 

Preot Sorin Croitoru


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?