Share
Austria riscă sancțiuni europene în chestiunea alocațiilor pentru copiii imigranților!

Austria riscă sancțiuni europene în chestiunea alocațiilor pentru copiii imigranților!

    Austria poate risca sancțiuni din cauza noii legislaţii „care prevede că familiile cu copii care locuiesc în alt stat membru vor primi alocaţia conform nivelului de trai din ţara de origine, măsură care afectează inclusiv lucrătorii români”, informează news.roCa reacție împotriva acestei inițiative legislative, Marianne Thyssen, comisarul european pentru afaceri sociale, a afirmat: 

  „Piaţa noastră unică este bazată pe corectitudine şi tratament egal. Nu există lucrători de categoria a doua în UE. Când oamenii contribuie în acelaşi fel ca muncitorii locali, ei ar trebui să primească aceleaşi alocaţii, chiar dacă copiii lor locuiesc în afara ţării. Nu există copii de categoria a doua în UE”. Mai mult, legislația europenă interzicediscriminarea pe baza naţionalităţii şi că orice reducere a alocaţiilor bazată pe faptul că respectivii copii locuiesc în afara ţării încalcă legile UE privind securitatea socială precum şi principiul tratamentului egal acordat muncitorilor din alte state membre”, menționează același comunicat. 

  De asemenea, „Ministerul Afacerilor Externe și şi Guvernul României au luat notă cu îngrijorare de intrarea în vigoare, în Austria, la 1 ianuarie 2019, a legislaţiei privind ajustarea nivelului alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi ai lucrătorilor din acest stat membru în funcţie de costul mediu al vieţii din ţara de rezidenţă a copilului. Trebuie precizat că domeniul de aplicare al noii legi îl reprezintă alocaţiile şi deducerile fiscale pentru copiii nerezidenţi ai persoanelor care lucrează în Austria, măsura neafectând copiii care locuiesc în acest stat. Considerăm că o astfel de decizie contravine principiilor care se află la baza proiectului european şi legislaţiei Uniunii, prin crearea unei situaţii de discriminare în ceea ce priveşte cetăţenii altor state membre, inclusiv români, care plătesc contribuţii în Austria”, se arată, sâmbătă, într-un comunicat de presă transmis de MAE.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Leave a Comment