Prezență românească mare, sâmbătă, la Zilele Sfântu-Gheorghe!

  Felicitări doamnei Maria Crețu Graur, Asociația Astra Despărțământul Covasna-Harghita, pentru tot efortul depus!

În fața scenei din centrul orașului unde s-a desfășurat programul românesc au fost câteva sute bune de români, deși programul folcloric a durat doar o oră, iar primăria a impus în ultimul moment începerea spectacolului cu 30 de minute mai repede decât era prevăzut în program, oamenii care au fost excesiv de punctuali, pierzând astfel din păcate o bună parte din manifestare. Cei care am venit din alte județe ale țării, unii de la sute de kilometri depărtare, bineînțeles că am mai poposit câteva ore prin zonă, străbătând tot centrul orașului îmbrăcați în costume naționale și având fiecare câte un steag tricolor în mână, până la Statuia Voievodului nostru, Mihai Viteazul.

Cu acest prilej, sper că s-au lămurit și toți angajații din primăria Sfântu-Gheorghe că amplasarea în centrul orașului a scenei pe care se desfășoară programul folcloric românesc este pe deplin justificată și foarte dorită atât de românii din Sfântu-Gheorghe cât și de cei din celelalte localități ale județului Covasna și nu numai. Dar nu doar (nici măcar în primul rând) prezența numeroasă de la spectacol ”justifică” acest lucru; chiar dacă prin absurd un singur român ar fi fost spectator, scena respectivă tot în centru și-ar fi avut locul, prin simplul fapt că ne aflăm în… România. Este o chestiune de principiu, în primul rând și de simbolistică.

Înainte de a pleca din Sfântu-Gheorghe, am poposit pentru scurt timp cu toții, cei aproximativ 30 de oameni veniți din alte părți ale țării, la sediul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, pentru a-l saluta pe domnul profesor Ioan Lăcătușu, care ne-a făcut cu acest prilej și un scurt istoric al activităților românești din oraș și din județul Covasna.

În drum spre casele noastre ne-am oprit mai apoi la Ozun, găsind astfel în sfârșit un local încăpător cu patron român, unde le-am servit pe doamnele care ne-au însoțit cu un ceai și o cafea, ținând totodată un ceas de sfat cu prietenii mei Pompiliu Diplan, Luis Bratu, Marin Maftei și Mircea Criste, asta ca să enumăr doar pe patru dintre cei care au venit de la câteva sute de kilometri depărtare pentru a fi prezenți în frumosul oraș Sfântu-Gheorghe de zilele acestuia.
Doamne ajută oameni buni, va fi bine!

Foto: Mesagerul de Covasna și Daniela Rusu.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns