Patriarhul Daniel: “Sf. Constantin cel Mare a condamnat a condamnat adulterul, avortul şi a suprimat tortura…”

  Cu prilejul sărbătoririi hramului istoric al Catedralei Patriarhale, Părintele Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a menționat principalele legi creștine emise de Sfântul Constantin cel Mare. Împăratul a fost atașat de această regiune, a reprezentat un exemplu urmat îndeaproape de mulți domnitori români și un un prieten al țării noastre. 

În omilia rostită la Sfânta Liturghie oficiată în altarul de vară, Patriarhul României a explicat de ce Sfântul Constantin a fost ataşat de această regiune pentru care a purtat o grijă deosebită.

Sfântul Constantin cel Mare este un prieten al țării noastre. El a trimis misionari în Banat și Oltenia pentru a intensifica viața creștină și pentru a converti pe păgâni la creștinism (…) a zidit o mulțime de biserici (basilici). El iubea foarte mult aceste locuri”, a spus Părintele Patriarh Daniel. Totodată, Patriarhul Daniel a reamintit principale legi pe care Sfântul Constantin le-a emis în favoarea creștinilor.

„A oferit libertate creștinilor, a început să restituie proprietățile confiscate de împărații păgâni, le-a oferit chiar basilici întrucât multe dintre bisericile creștine au fost demolate în timpul persecuțiilor, a chemat din exil pe episcopii și clericii persecutați, a ajutat la construirea de noi biserici”, a spus Patriarhul Daniel pentru Basilica.

Pe lângă acestea, unele legi au avut un profund caracter creştin, deoarece „a condamnat adulterul, avortul şi a suprimat tortura pentru că în toate acestea era o umilire a chipului lui Dumnezeu din om”. Deşi conducător al Imperiului Roman, în deschiderea sinodului el nu a stat pe scaun, aşa cum era tradiţia, ci „a stat în picioare din respect pentru episcopii prezenţi pentru că unii dintre ei aveau corpul plin de răni care au fost rezultatul nefast al persecuţiilor”. „Aproape toate hotărârile Sfântului Constantin s-au datorat influenţelor benefice ale mamei sale. O femeie simplă, dar credincioasă, curajoasă, care a simţit că numai cu ajutorul lui Hristos se pot birui necazurile şi ispitele din lumea marcată de păcat”. Integral aici


2% din impozitul pe salariu

  • Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a activităților EEF, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?