Ziua Limbii Române la Covasna

  „Gândește Românește Implică-te Tinerește” este motto-ul sub care își desfășoară activitatea Asociația GRIT din Covasna, proiect inițiat și coordonat de prof. Florentina Teacă – un dascăl dedicat care cu multă răbdare, dăruire și dragoste, reușește să atragă tinerii în diverse activități culturale de ani și ani…

Așa s-a întâmplat și aseară, 30 august 2019, când un grup de vreo 20 de elevi, chiar dacă erau în vacanță, au lăsat joaca, internetul, telefoanele și au venit cu mic cu mare îmbrăcați în frumoasele lor costume populare pentru a cinsti Ziua Limbii Române așa cum știu ei mai bine. Adică așa cum au fost învățați de dascăli și coordonatori, prin dans, cântec și poezie. Cinste și lor și copiilor care ne-au oferit un program artistic de zile mari, demn de Sfânta Sărbătoare a Limbii Române.

Cei prezenți, în marea lor majoritate turiști veniți în stațiune la tratament, au fost extrem de încântați de suita de dansuri prezentată de Ansamblul Românașul și profund emoționați de cântecele populare interpretate de frumoasele noastre artiste. Ana, Daria, Sânziana, tripletele Oprea.

Ropote de aplauze a stârnit și concursul de recitări la care copiii s-au pregătit temeinic. S-a recitat din Mihai Eminescu și Grigore Vieru – doi mari poeți ai aceleiași limbi și ai poporului român. Două simboluri care ne-au unit preț de câteva minute aruncând un curcubeu de cuvinte peste Prut din sufletul lor durut. Ca și cum spiritele lor au fost cu noi pentru a ne întări și a ne încuraja să ne continuăm drumul.

Românismul e frumos dar greu când știi că rădăcinile strămoșești ți-au fost sfârtecate de bocanci străini, poate de aceea aici se vede, se simte altfel, are o strălucire aparte. Iar copiii aceștia știu, de aceea își iubesc portul, datina, graiul, într-un cuvânt își iubesc țara ca și cum și-ar iubi mama.

Prin timpul pe care-l jertfesc pe altarul culturii, sunt urmași demni ai neamului românesc de ieri și de mâine. Vlăstari din care alți vlăstari vor duce pe culmile biruinței dulcele grai românesc, căci ne-au convins prin tot programul lor că au adânc înrădăcinat în venele lor, tezaurul strămoșesc păstrat din tată în fiu.

Au fost răsplătiți de organizatori cu diplome, ghiozdănele, jocuri și cărți, dar cele mai importante au fost aplauzele, aprecierile, iubirea. Căci copiii cu „Iubire cresc” așa cum frumos spunea Eminescu,

A fost o seară românească autentică de pus în rama sufletului pentru zilele negre când nu aud niciun cuvânt în limba română…VĂ MULȚUMESC!

Felicitări organizatorilor, sponsorilor, interpreților și multe mulțumiri participanților.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook 

Lasă un răspuns