sâm. ian. 23rd, 2021

Asemeni atâtor lăcașuri de cult din județul Gorj și biserica parohială din Vădeni, având hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a avut de suferit de pe urma Marelui Război.
Documentele ne arată că ocupanții germani și austro-ungari au asimilat-o cu o cetate și, în consecință, au tras în ea cu tunurile. Pare incredibil (!). Alte surse istorice ne dezvăluie că germanii ar fi aruncat cu bombe din aeroplane asupra-i. Cu certitudine că pagubele au fost incomensurabile.
Vestea bună este că înainte de a se încheia Primul Război Mondial D-na Maria Pleniceanu a reparat a doua oară biserica fără a mai aștepta autorizația de la onor Ministerul Cultelor, autorizație care „nu întârzia să întârzie”.
A fost unul din gesturile frumoase ale acelor vremuri tulburi, mai ales că aceeași distinsă doamnă, cu câțiva ani înainte de a începe Primul Război Mondial (1911), investise aproximativ 150.000 lei din propria avere pentru refacerea și restaurarea acestui neasemuit monument istoric.
Interesantă ni s-a părut și decizia preotului-paroh G. Ciocănescu de a păstra „ca semn al vremii, spărtura unde a fost spartă bolta de bombe spre a se vedea de cei din viitor – adică și de noi – atât semnele turcilor, din vremea veche care se cunosc bine, cât cele de acum ale germanilor”.
Copleșitoare decizie a preotului-paroh, dar nici gestul D-nei Mariei Pleniceanu nu trebuie minimalizat (!).

Gabriel Sarcină


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Gabriel Sarcina

By Gabriel Sarcina

Profesor, istoric.

Lasă un răspuns