Pactul Vaticanului cu giganții tech. Papa face alianță cu Microsoft și IBM pentru dezvoltarea etică a inteligenței artificiale și a recunoașterii faciale

Vaticanul își unește forțele cu giganții tech IBM și Microsoft pentru a promova dezvoltarea etică a inteligenței artificiale și pentru a solicita reglementarea tehnologiilor intruzive precum recunoașterea facială. Atât Vaticanul cât și giganții tech susțin că inteligența artificială trebuie să respecte intimitatea utilizatorilor, securitatea lor și a datelor, să țină cont de drepturile omului și să lucreze transparent, scrie businessinsider.com.

GettyImages 1079473404

ANDREAS SOLARO/AFP via Getty Images

Într-un document comun făcut public vineri, Papa Francisc, împreună cu IBM și Microsoft, a prezentat o viziune care conturează principii pentru tehnologiile emergente și a solicitat noi reglementări în acest domeniu, transmite Reuters.

„Apelul Romei pentru Etica AI” a Vaticanului spunea că instrumentele AI ar trebui construite „cu accent nu pe tehnologie, ci mai degrabă pentru binele umanității și al mediului” și să ia în considerare „nevoile celor mai vulnerabili”. „Dezvoltarea etică a algoritimilor”  prezentată în document include transparență, incluziune, responsabilitate, imparțialitate, fiabilitate, securitate și confidențialitate, făcând aluzie la dezbaterile apărute în jurul unor subiecte precum prejudecata algoritmică și confidențialitatea datelor.„Această asimetrie prin care câțiva oameni află totul despre noi, în vreme ce noi nu știm nimic despre ei pune la grea încercare gândirea critică și conștiința existenței libertății. Inegalitățile se extind necontrolat. Informația și prosperitatea se acumulează doar în mâinile câtorva oameni, cu riscuri grave pentru societățile democratice”, se spune în documentul citat de Active News.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?