Povești cu tâlc din Marele Război (XXIX). Mirii Transilvaniei

Titulatura am împrumutat-o de la publicistul și dascălul gorjean George Beuran (1899-1987), născut în Schela Gorjului. Dar G. Beuran a fost și cercetaș de război în Legiunea „Domnul Tudor”, iar în perioada premergătoare invaziei germano-austro-ungare a fost repartizat la Spitalul Militar improvizat de Crucea Roșie în clădirea Gimnaziului din Târgu Jiu (azi, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”).

Ne-au rămas din însemnările sale mai multe vorbe de duh, cu siguranță că unele dintre ele o să le reluăm și noi cu alte ocazii. Astăzi o să povestim despre unul din directorii gimnaziului mai sus amintit, respectiv prof. Tiberiu Popescu. Acesta s-a transferat de la Gimnaziul „Greceanu” din Slatina la gimnaziul similar din Târgu Jiu „deoarece s-a amestecat în răscoala de la 1907”. Era bun prieten cu istoricul N. Iorga. Rănit grav în luptele de pe Valea Jiului, a fost adus în urbea de pe Jiu unde și-a dat obștescul sfârșit într-un spital, la vârsta de 36 de ani, în data de 10 octombrie 1916.

„Cel atât de sever, dar tot atât de drept la clasă…” (mărturie rămasă de la proprii săi elevi care admirativ în numeau „Cocoșul”) se plimba într-una din zile prin Grădina Publică din Târgu Jiu cu bunul său amic, N. Andreiescu. Pe una din aleile actualului Parc Central din urbea târgujiană s-au intersectat cu două fete răpitor de frumoase.
– De ce nu te însori, măi Tibi? Privește și tu. Parcă-s două narcise. Și câte mai sunt ca ele!
– Ei, cum nu pricepi tu, măi Nicule, că mireasa mea e Transilvania?

Dascălul și patriotul Tiberiu Popescu, fiu de preot, considera Transilvania „ca fiind mireasa sufletului său”. Oare care erau gândurile sale în acele momente de cumpănă pentru români? Putem doar să ne punem imaginația la încercare. Desigur, fizic era în Târgu Jiu, dar sufletul, inima sau gândurile sale îi zburdau la Transilvania iubită!

Respect, cinste și onoare se cuvin prof. Tiberiu Popescu, un model pentru elevii săi, dar un model și pentru noi toți cei de azi aflați la o lungime de centenar distanță!

Gabriel Sarcină


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?