Din lumea (social media) a lui Kafka

(AP Photo/Czarek Sokolowski)

Vă spuneam că, acum două zile, contul meu de Facebook mi-a fost dezactivat, fără nici un fel de preaviz, explicație sau termen. Nu mi s-a spus nici măcar că am încălcat „standardele comunității”.
Am făcut apel, și de mai bine de 48 de ore nu am primit nici un răspuns din partea Facebook. Era un cont pe care aveam aproape 5,000 de prieteni și câteva mii de followers.

Suspendarea a venit după ce mă întrebam cum de activistul Ovidiu Vanghele („Să fie lumină”) se lăuda că a mers 150 de kilometri cu mașina în noaptea de Înviere și a intrat în zeci de biserici, după zece noaptea, ca să supravegheze dacă creștinii stau acasă și nu participă la slujba de Înviere. Ce lege sau ce Ordonanță militară îi permite să facă așa ceva?
Practic, dacă am fi la un tribunal, dezactivarea (aneantizarea) contului ar echivala cu pedeapsa cu moartea.
Dacă un judecător dă o sentință cu moartea și plutonul de execuție o pune în aplicare imediat, nu ar fi normal să se știe:
i. Care este fapta pe care ai comis-o, pentru care ești judecat, condamnat și executat (în câteva ore)? În acest caz, care este postarea incriminată și pentru care mi-a fost dezactivat contul?
ii. Ce lege sau legi am încălcat? În cazul de aici, care sunt prevederile din „standardele comunității” pe care postarea mea le-a încălcat? Măcar la modul general?
iii. Care este pedeapsa prevăzută pentru fapta comisă și pentru legea sau legile încălcate? În situația dată, cum de se ia direct măsura suspendării contului, care echivalează cu pedeapsa capitală? Știam că, dacă ai încălcat „standardele comunității”, primești mai întâi suspendare pe 24 de ore, apoi pe o săptămână, pe 30 de zile, și dacă „recidivezi” se ajunge până la urmă la suspendarea contului. Eu unul nu am primit nici un fel de avertisment pentru nimic, până acum.

Supporters of Right Wing Movement protest against events, groups and profiles blocked by Facebook in front of the Facebook Office in Warsaw, Poland, Saturday, Nov. 5, 2016. Facebook recently blocked the profiles of far-right nationalist groups ahead of nationalist demonstrations on Independence Day next Friday, Nov. 11, when extremist groups often clash with police. (AP Photo/Czarek Sokolowski)


Dacă administratorii de la Facebook România iau astfel de măsuri fără nici o transparență, acesta este mai mult decât un abuz. Și este mai mult decât încălcarea „statului de drept” și a prezumției de nevinovăție, în lumea reală. Este kafka și coșmar curat. Cum pretind ei că asigură un mediu transparent și că luptă pentru „dreptate”, când comit astfel de abuzuri flagrante?
Și nu vorbim de un cont oarecare, ci de un cont care avea totuși mii de cititori permanenți care apreciau zi de zi postările respective.
De aceea, sper în continuare că este doar o greșeală, care se va remedia rapid.
Între timp, transmiteți vă rog prietenilor comuni că mă pot găsi și citi aici.

Gabriel Popa


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns