În primul rând, se încalcă constituția în fiecare țară din Europa. Spre ex. în constituția României președintele are voie să instaureze starea de asediu sau de urgență, dar nu este specificat că are puterea de a suspenda articolele care aparțin cetățenilor: libertatea de circulație, libertatea de exprimare etc.

TITLUL II: CAPITOLUL II: ART.23, Aliniat 1)
(1) Libertatea individuală şi siguranţa persoanei sunt inviolabile.
TITLUL II: CAPITOLUL II: ART.22, Aliniat 1)
(1) Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate.

TITLUL II: CAPITOLUL II: ART.25, Aliniat 1)
(1) Dreptul la liberă circulaţie, în ţară şi în străinătate, este garantat. Legea stabileşte condiţiile exercitării acestui drept.

TITLUL II: CAPITOLUL II: ART.26, Aliniat 1) (1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.

În al doilea rând legat de virus, pe langă toată psihoza și starea de panică, instaurată de o mass media aservită politic, dacă ar fi să mergem după principiul: “Drepturile unei persoane nu contează atâta timp cât acțiunile persoanei respective îmi pun mie sau familiei mele viața în pericol.” – ar trebui să îi omorâm pe chinezi sau să dăm în judecată OMS că nu a izolat regiunea Hubei, deși știau de primele cazuri. Două luni s-au plimbat prin lume chinezii și OMS nu a făcut nimic. Iar acum au lăudat modelul suedez. Ca să vezi. Normal, la noi ca la nimeni, președintele își încordează mușchii ambiției pe poport și vânează încă viruși. Economia, educația, sportul, sănătatea, turismul, agricultura – toate sunt la pâmînt, dar noi vom sta închiși în case până la anul. S-a întrebat cinva dacă omul este bolnav cumva mintal?

Nimeni nu neagă faptul că nu există viruși. Chiar nu contează că acest COVID-19 este natural sau produs în laborator. Testele PCR care se folosesc au o precizie de 30-40%. Au fost inventate în 1985, chiar autorul a recunoscut că nu ar trebui folosite pentru boli infecțioase. Mai multe detalii aici: https://www.magazincritic.ro/2020/04/24/testele-pcr-covid19/

Nu mi se pare ok cenzura aceasta, faptul că nu putem asculta în mass media principală și puncte diferite de vedere. Asta nu este deloc în regulă în democrație, suntem cu un pas în totalitarism și nu ne trezim. În plus de asta, nu este un virus atât de mortal (0,03), ca să ajungem la o astfel de psihoză socială. Sunt semnale că o parte din mass media a fost și va fi platită în continuare pentru această campanie.

Să nu mai vorbim de greșeli politice ale actualului regim începând de la închiderea granițelor, când 3-4 milioane din diasporă au intrat infectați în țară, episoade gen operațiunea sparanghelul sau oameni MAI care nu au raportat că au fost afară. Nu putem să închidem ochii dacă e să fim corecți la sânge. Virusul a fost adus în țară de diasporă, ar trebui acest regim să răspundă penal. Iar dacă nu există virusul sau nu este așa periculos, ar trebui la fel să raspundă cu dosare penale pentru că nu e corect să ni se aresteze libertățile și să fim arestați în case două luni de zile.

Josep Borell: Epidemia a fost folosită pentru a restricționa presa

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell a declarat înaintea Zilei Internaţionale a Libertăţii Presei, care se sărbătoreşte duminică că UE este îngrijorată de restricţiile la adresa libertăţii presei impuse de unele ţări în timpul pandemiei de coronavirus şi a dat asigurări că această boală a scos în evidență importanța jurnaliștilor:

„Este îngrijorător că pandemia de COVID-19 este folosită de unele ţări ca pretext pentru a impune restricţii nejustificate asupra libertăţii presei”

În prea multe ţări, jurnaliștii „trebuie să se confrunte cu o legislaţie restrictivă, atribuită uneori urgenţei COVID-19, care pune frână libertăţii de expresie şi a presei”.

În acest sens, Borrell a menţionat că tăierea conexiunii la Internet şi închiderea paginilor web proliferează şi a criticat totodată campaniile de discreditare, presiunile financiare şi atacurile din partea mijloacelor de comunicare guvernamentale sau de partid care “prea des” îi obligă pe jurnalişti la autocenzură.

“Prea mulţi sunt hărţuiţi, reţinuţi arbitrar şi închişi. Prea mulţi şi-au pierdut viaţa pentru că şi-au făcut meseria”, a subliniat Borrell.

El a insistat că această criză a coronavirusului a scos în evidenţă importanţa muncii depuse de jurnaliști:

„În vremuri de incertitudine, mai mult ca oricând accesul la informaţii viabile şi distincte, fără interferenţe şi influenţe, este crucial şi contribuie la o societate mai rezistentă”

Mai mult, în opinia înaltului oficial european, jurnalismul ajută la detectarea şi combaterea dezinformării:

„Astăzi, mai mult ca oricând, libertatea presei este piatra unghiulară a societăţilor democratice, care pot prospera doar dacă cetăţenii au acces la informaţii fiabile şi pot lua decizii informate”

Şeful diplomaţiei europene a mai subliniat că inclusiv UE se dedică combaterii dezinformării legate de coronavirus, prin promovarea surselor de încredere, prin reprimarea informaţiilor false sau înşelătoare şi prin retragerea conţinutului ilegal.

Dacă regimul actual tot și-a luat în spate această cruce a COVID-ului să răspundă penal atât pentru greșelile legate de infectarea României, cât și pentru arestarea libertăților constituționale. Oricum o vor da, mai devreme sau mai târziu vor răspunde penal pentru toata această situație.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?