Prima victoria împotriva abuzurilor la care a fost supus poporul: Curtea Constituțională a decis azi că amenzile sunt neconstituționale

Curtea Constituțională a României a decis, miercuri, că amenzile aplicate pentru încălcarea măsurilor din ordonanțele militare date în timpul stării de urgență sunt neconstituționale. Prima victoria împotriva abuzurilor la care a fost supus poporul.

Judecătorii constituționali au constatat că actul normativ este neconstituțional în ansamblul său.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu mai multe articole din OUG privind instituirea stării de urgență, argumentând că unele dintre acestea “permit președintelui României să legifereze în domenii pentru care Legea fundamentală cere intervenția legiuitorului primar sau a celui delegat”.

Articolul 28 invocat de Avocatul Poporului se referă la sancțiunile pentru nerespectarea măsurilor impuse prin instituirea stării de urgență, măsuri care pornesc de la amendă la confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție, interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate, suspendarea temporară a activității, desființarea unor lucrări, refacerea unor amenajări.

“Decizia Curții se aplică doar pe viitor. De acum înainte nu mai pot fi date amenzi în asemenea cuantum, însă cele care au fost date până în acest moment trebuie anulate de o instanță de judecată. Cei 9 judecători ai Curții Constituționale au stabilit astăzi că amenzile date în timpul stării de urgență sunt neconstituționale.

Au fost însă mai multe decizii luate de CCR, inclusiv în ceea ce privește pensiile speciale ale magistraților și ale parlamentarilor. Acestea au fost declarate constituționale”

Potrivit fostului Avocat al Poporului Gheorghe Iancu, românii care au apucat să plătească deja amenzile primite în timpul stării de urgență nu-și vor mai putea primi banii înapoi.

“Decizia Curții Constituționale nu are efect decât asupra unei legi, nu vizavi de oameni. Oamenii trebuie să se adreseze instanței dacă nu au plătit-o. Dacă au plătit-o se consideră bună plătită, pentru că legea a fost în vigoare până astăzi”, a spus avocatul Gheorghe Iancu.

Vorbim de 300.000 de amenzi contravenționale și care au ajuns până acum la o valoare totală de 600 de milioane de lei.

Judecătorii CCR au considerat că pe de o parte au fost lăsate aceste amenzi la latitudinea polițiștilor fără să se precizeze foarte exact prin texte legale care sunt faptele și condițiile lor. Cu alte cuvinte, au fost prea generale.

De asemenea, CCR a fost de părere că și cuantumul acestor amenzi este prea mare în raport cu posibilitățile financiare ale populației. Amenzi între 2.000 și 20.000 de lei, într-o țară cu pensie medie de 1.200 lei și un salariu mediu de puțin peste 3.000 de lei.

Sursa: news.ro


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?