Școala on-line și codul bunelor maniere

Omul, încă din cele mai vechi timpuri, a fost o ființă socială și a fost necesar să respecte reguli de conviețuire colectivă. Sociabilitatea și bunul simț au reprezentat și reprezintă câteva dintre caracteristicile care ne definesc ca oameni, iar lipsa acestora ne face, foarte adesea, să auzim expresii de genul ”nu are cei șapte ani de acasă”, ”nu este educat”, este ”prost crescut”, etc.

De-a lungul timpului au fost stabilite foarte multe reguli, ce demonstrează o educație de bază, respect și bun simț, dintre care amintim:

  • Tratează-i pe ceilalți cum ai vrea să fi tratat;
  • Folosirea cuvintelor bună dimineața, bună seara (a formulelor uzuale de salut), te rog frumos, mulțumesc, îmi cer scuze, este necesar să fie folosite cât mai mult, în fiecare zi;
  • Să nu folosești telefonul sau să faci altceva atunci când porți o discuție;
  • Să respecți pe cei din jurul tău și să încerci să nu-i etichetezi;
  • Să-ti faci patul, să-ti speli farfuria după ce mănânci, să arunci gunoiul la coș și alte reguli, de conviețuire socială, prin care încercăm să nu deranjăm pe cei din jurul nostru.

Majoritatea acestor reguli constituie ”codul bunelor maniere”, care se adaptează și sunt valabile în orice mediu în care omul își face simțită prezența, deci și în mediul on-line (pe internet) este necesar să arătăm bună creștere.

 Pe internet, cea mai importantă regulă, ce este necesar să fie reținută de către oricine este …  și aici funcționează codul bunelor maniere din offline, pe care îl adaptăm la cerințele mediului virtual – încercăm să îi tratăm pe ceilalți cum ne dorim să ne trateze și ei pe noi; folosim cuvintele magice (formule de salut, te rog frumos, mulțumesc, etc.) de cât mai multe ori, avem un limbaj respectuos, etc. Pe lângă aceste reguli, cu timpul, au fost create și alte reguli specifice mediului on-line – de exemplu – nu vom scrie niciodată cu majuscule (înseamnă că țipi), vom răspunde mesajelor pe care le primim – nu este frumos sa citim mesajul si sa nu răspundem (dacă acestea contravin principiilor noastre sau nu ne convin, blocam pe cel care ni le-a trimis, dacă le considerăm deranjante sau ofensatoare), nu transmitem mesaje in masa sau nedorite, mai ales dacă nu am comunicat niciodată anterior sau acestea nu sunt însoțite si de alte mesaje; nu vom părăsi discuția fără să anunțăm acest lucru; dacă nu înțelegem ceva, cerem lămuriri sau chiar sunăm persoana respectivă, însă în nici un caz nu vom începe o ceartă (pe internet, de multe ori, din diferite motive, putem înțelege/transmite altceva – tastare incorectă, mesaj distorsionat, neatenție …), etc.

  Setul de reguli on-line poartă numele de ”netetichetă” si, in contextul actual, al mutării școlii în mediul on-line, este absolut necesar să adaptăm aceste reguli modalităților noastre de comunicare și conviețuire socială.

In cele ce urmează am să prezint câteva reguli specifice care ar fi necesar să fie folosite în această perioadă.

Sălile de clase au fost înlocuite cu ”grupurile de lucru” create pe Messenger si pe Whatsapp, etc – regulile de conviețuire socială, necesită să salutăm profesorul, elevii, alți participanți (părinți, bunici, etc.), deci, la fel ca și la o oră obișnuită, atunci când postăm ceva, dacă suntem:

  • profesori, folosim ”cuvintele magice” – exemplu: Bună ziua, Astăzi o să vă prezint, la ora de informatica, codul bunelor maniere in mediul on-line. Pentru a cunoaște aceste reguli, va rog sa accesați linkul următor …   și să vizualizați/lecturați etc. (descriem ce are de făcut elevul). Vă mulțumesc.” De altfel, ca profesor, ne ferim să dăm teme elevilor pe care nu le-am pregătit noi, dacă le cerem să transcrie pe caiet (dacă noi nu am muncit nu este normal să cerem elevului să muncească mai mult ca noi !!!) sau care nu sunt profesionist realizate  si nu sunt on-line (exemplu – pozăm exercițiile din manual, carte etc. si ii spunem să le rezolve, chiar dacă noi nu am reușit să realizăm, cel puțin, o poză clară a cărții); nu pozăm manualul si nu cerem elevilor să transcrie pe caiet sau să facă lucruri pe care noi nu le-am face sau sunt irelevante; comunicăm cu colegii, astfel încât activitatea on-line, desfășurată intr-o zi de elevi să nu depășească recomandările specialiștilor pentru folosirea dispozitivelor electronice (elevii până in  6 ani 30 minute/zi, cei peste 6 ani maxim 2 ore/zi); mulțumim părinților și celor care ne ajută să realizăm activitățile, iar dacă transmitem poze sau clipuri video spre a fi postate sau le postăm pe internet solicităm acordul părintilor !!!  dacă avem ceva de comunicat, care nu este relevant pentru întreg grupul, vom comunica in conversație privată sau vom suna. Este important să reținem că părinții ne sprijină în activitatea noastră și nu sunt obligați să facă ceva !!!    
  • elevi –  răspundem la salutul profesorului și încercăm să răspundem solicitărilor acestuia (este și o formă de respect); postăm informații relevante, dacă este cazul și suntem toleranți cu colegii și nu îi jignim sau etichetăm; la final mulțumim profesorului si îl salutăm; dacă avem ceva de comunicat cuiva, care nu este relevant pentru întreg grupul, vom comunica in conversație privată.     

In ”cancelaria virtuală”, ne salutăm, transmitem informațiile solicitate de secretariat sau conducere, postam instrumente utile de lucru in activitatea noastră, discutăm despre ceea ce am făcut in ziua respectivă interesant și poate fi considerat o bună practică pentru ceilalți, diseminam informații despre cursuri și informații interesante pentru întregul grup, glumim, încercam să ne înțelegem bine, etc.  – citirea mesajelor, fără a răspunde solicitărilor reprezintă o lipsă de respect față de colegi și este o formă de manifestare a dezinteresului față de profesia avută (nu putem educa pe cineva, daca noi avem nevoie de educație) . Să beneficiem doar de informațiile transmise de alții fără a posta și noi ceva reprezintă o dovada de egoism si este  o formă de a profita de pe urma bunătății colegilor. Suntem toleranți unii cu alții și dacă avem ceva de zis nu atacam persoana si ne argumentăm punctul de vedere. De altfel dacă cineva postează o solicitare – cel care postează …   folosește cuvintele magice – Buna ziua, Vă rog să răspundeți/ sa transmiteți următoarele informații … Vă mulțumesc !!! , iar colegii, atunci când văd mesajul comunică – Buna ziua, Transmit următoarea situație … Vă mulțumesc !!! nu este cazul să ne sfiim să folosim asemenea cuvinte !!!

Consider că, pe grupurile de lucru (grupurile claselor, cancelaria virtuală), in zilele când avem ore, putem sa ne semnalam prezenta la ”școala” salutând in cancelaria virtuala, la începutul activităților si la finalul activităților. In funcție de ce metode folosim pentru a transmite cunoștințe și salutăm – dacă folosim comunicarea asincronă putem saluta in jur de ora 8, cu bună dimineața și seara, in jur de ora 20, cu bună seară – astfel transmitem colegilor și elevilor că suntem disponibili (dimineața) și că nu mai suntem disponibili (seara), deci ne pot transmite mesaje, întreba, pentru a le oferi ajutorul.  

In concluzie și pe internet funcționează aceleași reguli de conduită socială si codul bunelor maniere este valabil, iar un comportament neadecvat demonstrează proastă creștere și lipsa unei educații elementare, deci haideți să fim modele pentru cei din jurul nostru si să devenim ”lumina lumii și sarea pământului”[i]


[i] Matei V, 13-14


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?