Istoricul Marius Oprea despre standardele de educație sexuală, stabilite de OMS-Europa: “Sunt nimicitoare pentru valorile morale. Nu se vor găsi prea mulți părinți care să ceară să le fie predate copiilor lor, pentru a-i transforma în niște roboți sexuali”

Istoricul Marius Oprea a analizat, pentru agenția Mediafax, posibilele standarde ce vor fi folosite de legiutori în conceperea programei de educație sexuală, materie ce ar fi de dorit să fie introdusă fără acceptul părinților, de către liderii USR. Articolul vine în contextul în care a reieșit că PNL și PSD doresc introducerea unui amendament la legea care permite educația sexuală a copiilor în școli, prin care părinții să-și dea acordul explicit pentru această oră.  Dan Barna, liderul USR, a criticat acest proiect PNL-PSD, informează Active News.

Marius Oprea despre standardele de educație sexuală, stabilite de Biroul OMS-Europa: Sunt nimicitoare pentru valorile morale. Nu se vor găsi prea mulți părinți care să ceară să le fie predate copiilor lor, pentru a-i transforma în niște roboți sexuali

În textul său, Marius Oprea arată, pe scurt, ce presupun standardele privind educația sexuală în școli, elaborate de Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, cu sprijinul Centrului Federal pentru Educație din Germania.

Aceste standarde au fost redactate în formă finală în 2010, la Koln, într-o broșură consistentă, un îndrumar de peste 150.000 de semne. El conține argumentarea necesității, construirea cadrului legislativ și conținutul educației sexuale în școli. ”Principiile și rezultatele educației sexuale” în școli, potrivit acestui document european sînt exprimate în forme acceptabile: se prevede ca ele să coincidă cu ”nivelul de dezvoltare și înțelegere a persoanei” și cu ”dimensiunea culturală, socială și de gen”. Educația sexuală „se axează pe conceptul holistic de bunăstare, care include sănătatea și se bazează, cu siguranță, pe egalitatea de gen, auto-determinare și acceptarea diversității”. Pînă aici, totul e, să spunem, în regulă. Dar lucrurile se schimbă, cînd e vorba de practică. Pentru că lecțiile pe care le primesc copiii și tinerii sînt atît de explicite, încît sînt de natură să distrugă pudoarea și inocența lor și să-i maturizeze forțat și nefiresc, transferînd rolul părinților în această educație către niște ”tehnicieni” ai sexului fără opreliști, în afară de cele ce țin de igienă și de protejarea actului sexual. Tocmai de aceea, promotorii legii educației sexuale în școli de la USR n-au scos un cuvînt despre conținutul acesteia”, scrie Marius Oprea. Integral aici.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook.

Lasă un răspuns