Ion Marin-Almajan-O carte de interviuri poate fi adesea plicticoasă.

Se stabilește o convenție între cel intervievat și cel care pune întrebările. Dacă și unul și altul nu au ce să comunice, te apucă urâtul. Ceea ce nu e cazul cărții de interviuri a scriitoarei Veronica Bălaj. E drept și că o mână din cei luați la întrebări sunt personalități mari ale culturii europene. Așa este George Uscătescu filozof, profesor la Universitatea din Madrid și profesor asociat la Universitățile Sorbona și cea din Florența, poet.

Am să reproduc, pentru deliciul dv, câteva fraze, Vorbind de cei trei mari creatori români: Brâncuși, Eminescu și Blaga, G. Uscătescu spune:.„E vorba de un spațiu existențial, chiar dacă el are delimitări geografice, în prima fază, De acolo pornește. Se lărgește apoi, capătă noi semnificații și mai ales conotații date de fiecare creator în parte… ”

Sau, în altă frază: „Eminescu și Blaga au redat sentimentul magic al limbii poetice”. În concluzie:„ În subconștientul artistic însă există această legătură cu matca spirituală a fiecărei nații a fiecărui creator. Fără asta ar pluti ca o pânză purtată de vând”.

Dar niciodată nu se va putea renunța la valoarea în sine adusă în epoci, perpetuată prin specific național, acea matcă stilistică. Amprenta definitorie”.


Referindu-se la ceea ce se întâmplă acum în creația literară, dar și în afara ei, Uscătescu spune.„ Sunt multe cărări tulburi. Determinate de factorul politic. E drept că politicul gâtuie adesea ideile de proveniență filosofică. Istoria a dovedit că înțelepții cetății sunt ignorați”!

Nimic mai adevărat. Acum nebunii sunt în arena politică, ei hotărăsc destinul cetății, vai nouă!

Este posibil ca imaginea să conţină: text

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns