Adrian Papahagi: Principalul drept politic este de a alege și de a fi ales

Adrian Papahagi / Facebook

Poți să contești un adversar politic, dar nu poți să-i contești dreptul de a candida, fie că-l cheamă Traian Băsescu, Mihail Neamțu sau Nicușor Dan. Partidele există ca să prezinte candidați și să câștige mandate de consilieri, primari, președinți de CJ, deputați, senatori. Nu te poți aștepta ca un partid existent, care nu este înscris într-o alianță, să nu prezinte candidați fiindcă strică nu știu ce calcule ale competitorilor. Găsesc respingător afectul antidemocratic al USR+ față de PMP. În iarnă, Paleologu era acuzat că face jocurile lui Dăncilă și era somat să se retragă ca să nu strice mărețele șanse ale lui Dan Barna. S-a văzut din campanie și din cercetările sociologice ulterioare că nu din cauza lui Paleologu, ci a propriei găunoșenii și inepții nu a intrat Barna în turul 2, și că nu intra decât dacă se retrăgea Iohannis sau Dăncilă. Chiar dacă Paleologu se ocupa cu Homer și Ibsen în timpul alegerilor, Barna obținea același scor slab.

La fel, e mizerabil ca, după ce te-ai opus cooptării PMP în alianța pentru capitală, să te miri că acest partid își prezintă propriii candidați – și, potențial, chiar pe redutabilul Băsescu, care beneficiază încă de multă simpatie la București. PMP a jucat corect, oferindu-i de la bun început sprijin lui Nicușor Dan. USR (nu și PNL!) s-a opus ca PMP să facă parte din coaliția care își propune să învingă PSD în toate sectoarele capitalei, și la primăria generală. (Apropo: nu e nicio coaliție a “Dreptei”, întrucât USR+ e noua stângă, mai apropiată de Ponta decât de PNL sau PMP). PMP nu e obligat să lupte pentru Barna și nici chiar pentru Nicușor Dan – pe care USR însuși l-a ejectat și îl subminează subtil în continuare.

USR+ să ne scutească deci cu minciunile politicianiste! Dacă Firea va câștiga din nou (Doamne păzește!), vina nu le va reveni lui Băsescu, Neamțu, Paleologu sau Tomac, ci tot genialilor Barna &co. Sper totuși ca Nicușor să câștige, așa cum le doresc succes și excelenților Ciprian Ciucu și Clotilde Armand (pe ceilalți nu-i prea cunosc). Altminteri, nu mor de grija PMP, care a avut șase ani la dispoziție ca să evolueze de la partidul breloc al lui Băsescu la un partid doctrinar, capabil să reprezinte aspirațiile creștinilor conservatori, batjocoriți constant de Iohannis, Barna și de trolii pluseriști (Caramitralieră, Mordor etc.), dar a preferat să rămână un partid mic, mereu la limita supraviețuirii, care trăiește doar din simpatia reziduală a fostului președinte. Nu mă perpelesc nici de grija bucureștenilor, care sunt singurii responsabili de soarta orașului lor, deși iubesc acest oraș în care membri ai familiei mele au fondat spitale, au construit clădiri, au educat tinerii și au redat multor oameni sănătatea. În ce mă privește, mă simt bine reprezentat de Emil Boc, care a făcut o treabă excelentă la Cluj și va avea din nou votul meu.

sursa: Facebook – Adrian Papahagi


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns