Lupta împotriva corupției este una dintre temele principale ale Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite

În cei 15 ani de la intrarea în vigoare a Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției (UNCAC), pe 9 decembrie, recunoaștem eforturile de combatere a corupției. Lupta împotriva corupției este una dificilă – este nevoie de oameni curajoși care își dedică activitatea redactării unor proiecte de lege solide, expunerii răufăcătorilor, punerii sub acuzare a persoanelor corupte și organizării eforturilor populare de a se opune acestui flagel. România și Statele Unite sunt cei mai buni parteneri, suntem pregătiți să colaborăm în vederea combaterii corupției.

Anul acesta, pentru prima dată, Ambasada S.U.A. onorează trei Campioni Anticorupție care au muncit asiduu pentru a combate corupția din România. Aceștia au depus eforturi neobosite și au trecut prin multe greutăți, pe plan personal, pentru a expune și a pune sub acuzare cazurile de corupție. Fiecare este un exemplu excelent care ilustrează diferența pe care o poate face un om în eforturile noastre de a trage la răspundere persoanele care se fac vinovate de acte de corupție:

Procurorul DNA Adrian George Matei este în prezent procurorul șef adjunct al Secției de combatere a corupției din cadrul Direcției Naționale Anticorupție. În cel mai notoriu caz de corupție din ultimul deceniu, Matei a obținut condamnarea unuia dintre cei mai puternici funcționari publici din România, fostul președinte al Partidului Social Democrat (PSD) Liviu Dragnea, finalizat cu trimiterea la închisoare a lui Dragnea în luna mai 2019. Matei a fost și cel care a coordonat punerea sub acuzare a mogulului media Dan Adamescu, care continuă o campanie foarte vastă de defăimare împotriva lui Matei.

Jurnalista Emilia Șercan a publicat o serie de articole de investigație care au dezvăluit mai multe lucrări de doctorat plagiate, la nivel înalt, susținute la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”. În rapoartele sale din presă, a făcut dezvăluiri despre 20 de funcționari publici de rang înalt, inclusiv membri ai Cabinetului, care au obținut diplomele de doctorat, în baza unor teze plagiate. Dezvăluirile doamnei Șercan au atras schimbări în bine ale procedurilor de acordare a titlurilor de doctor, inclusiv criterii mai stricte pentru înscrierea la studii doctorale și pentru susținerea tezelor, precum și reînființarea Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Eforturile Emiliei Șercan nu numai că au contribuit la recăpătarea încrederii în instituțiile academice, ci au ajutat și la confirmarea faptului că cei cărora li se acordă diplomele chiar îndeplinesc criteriile de calificare pentru acordarea acesteia.

Jurnalistul și co-fondatorul RISE Project Mihai Munteanu este un pionier în jurnalismul de investigație, care a expus numeroase cazuri de luare și dare de mită, spălare de bani, corupție politică, crimă organizată și trafic de persoane, care scrie și pentru Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) și Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate și Corupției (OCCRP), două consorții de investigații care se bucură de recunoaștere internațională. Munteanu a fost editorul unei serii de rapoarte ale RISE Project, printre care și #TeleormanLeaks, care urmărește schemele de corupție și spălare de bani ale lui Liviu Dragnea în județul Teleorman.

sursa: US Embassy


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns