O reacție. A doua semnificativă din ultimul timp.

Se spune ca un val de ură s-a abătut asupra Trupei Taxi. Mulți dintre ai noștri (mă refer la creștinii ortodocși adevărați) sunt de părere că replicile date au fost totuși prea tăioase, și că taximetriștii nu trebuiau atacați personal, ”lupta” trebuind să se poarte în planul ideilor. In principiu au dreptate.

Eu am o altă părere. Extraordinara mobilizare a românilor împotriva adevăratului mesaj transmis de cei 33 reprezintă o puternică reacție (neregizată!!!) a unei părți semnificative a poporului român la un atac împotriva unui simbol identitar, Catedrala Mântuirii Neamului.

Este a doua reacție extraordinară petrecută într-un interval scurt de timp, prima fiind aceea împotriva legii prin care se interzic alte simboluri naționale: intelectualii, martirii si luptătorii anticomuniști condamnați de tribunalele sovietice.

Sunt doua reacții spontane și de amploare ale unui popor asupra căruia s-a produs in ultimii 26 de ani o agresiune cumplită, acesta fiind atacat pe toate planurile, economic, cultural, biologic, etnic, spiritual. S-au investit miliarde pentru ca acestui popor să-i fie subminată încrederea în el însuși, să-i intre bine în cap cum că ar fi prost (stupid people, așa spunea Brucan în anii 90), leneș și de nimic bun.

S-au elaborat strategii, s-au aliniat și aliat adevărate armate ideologice aparent opuse, s-au depus eforturi uriașe, de neimaginat, tocmai ca acest popor să nu aibă nicio reacție. Dar uite că o are. Asemenea unui copil crescut într-un orfelinat cu apa, putină pâine și multă bătaie, care, la un moment dat începe să se apere…așa cum poate.
Nu întotdeauna perfect, nu întotdeauna cu un limbaj adecvat, sau cu argumente imbatabile… uneori mai ridică chiar mâna sau încleștează pumnii… se manifestă ȘI in aceste moduri, dar reacționează. Asta contează în primul rând. Și pentru asta trebuie să-i mulțumim Lui Dumnezeu, că ne-a ținut vii, când alții ne-au vrut morți. Doamne ajută, lupta continuă, nu va fi ușor.

de Mihai Tirnoveanu


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook 

Lasă un răspuns