Primarul din Targu-Mureș, Dorin Florea, recunoaște existenta Ținutului Secuiesc

Scrisoare deschisă adresată Primarului Municipiului Targu-Mures, domnul Dorin Florea, de către fostul lider al studenţilor targ-mureseni, Doctorul Mihai Tarnoveanu. „Aţi părăsit postul de PRIMAR ROMAN din momentul în care aţi început să folosiţi expresia de ”Ţinut Secuiesc” şi să reduceţi toată problematica acestei “regiuni” la o chestiune strict economică”.

Scrisoare deschisă adresată Primarului Municipiului Targu-Mureș, domnul Dorin Florea

Domnule Primar,

Mă numesc Mihai Tarnoveanu. Vă scriu în calitate de fost membru al Ligii Studenţilor şi al Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi Targu-Mures, din perioada 1995-2000, reamintindu-vă pe această cale şi faptul că am fost iniţiatorul şi coordonatorul campaniei studenţilor pentru susţinerea primei dumneavoastră candidaturi la Primăria Targu-Mures, în urma căreia, cu sprijinul tuturor organizaţiilor şi partidelor româneşti aţi devenit primul PRIMAR ROMAN ales al urbei mureşene, după evenimentele din decembrie 1989.
Aţi devenit atunci, cu sau fără voie, un simbol. Funcţia de PRIMAR ROMAN al acestei localităţi nu este în primul rând una administrativă, ci una menită să asigure reprezentarea specificului naţional românesc, atât de contestat şi subminat de minoritatea maghiară în acest areal; veţi spune că aţi fost ales atunci şi de către etnicii maghiari, veţi spune că, în calitate de primar, trebuie să îi reprezentaţi pe toţi cetăţenii romani, indiferent de etnie, iar eu vă voi răspunde că trebuie să reprezentaţi ESENŢA noţiunii de cetăţean roman, şi nu o idee abstractă strict administrativă. Acest lucru vi l-au spus şi cei zece mii de romani în noaptea în care s-a aflat rezultatul alegerilor. S-a cântat atunci Deşteaptă-te Romane, Treceţi batalioane romane Carpaţii, Trăiască duhul lui Iancu. S-a strigat că Targu-Muresul are PRIMAR ROMAN. În acea noapte de istorie nu s-au intonat, domnule primar Florea, nici cântece maghiare pentru succesul dumneavoastră în alegeri şi n-au fluturat nici steaguri secuieşti.
În acest context, citind scrisoarea dumnevoastră adresată secuilor, am constatat, cu stupoare, că aţi părăsit postul de PRIMAR ROMAN din momentul în care aţi început să folosiţi expresia de ”Ţinut Secuiesc” şi să reduceţi toată problematica acestei ’regiuni’ la o chestiune strict mercantila. Prin folosirea în repetate rânduri a sintagmei mai sus-amintite (pe care mă îndoiesc că aţi găsit-o în documentele oficiale ale statului român), nu faceţi altceva decât să recunoaşteţi că “Ţinutul Secuiesc“ este o entitate aparte de sine stătătoare; faptul că vă pronunţaţi mai apoi împotriva autonomiei lui, nici măcar nu mai are importanţă, din cauza faptului că politica paşilor mărunţi a UDMR a dat deja roade: PRIMARUL ROMAN al celui mai important oraş din zonă mai sus pomenită a recunoscut că Ţinutul Secuiesc EXISTĂ; ba mai mult, edilul respectiv se pronunţă împotriva autonomiei acestuia, folosind ca unice argumente considerente de ordin strict economice, ce pot fi demontate extrem de facil; ce vă veţi face, domnule primar Florea, dacă UE va da mâine o directivă prin care se pot acorda fonduri şi unor regiuni ce pot fi transfrontaliere, sau unor regiuni sau “ţinuturi” ce se pot “înfrăţi” pe modelul oraşelor cu alte regiuni din alte ţări, fondurile respective putând fi şi mai mari? Ce se întâmplă atunci cu “argumentele” economice? Ce veţi mai spune dacă mâine agenţiile de turism (sau de alt gen) vor spune că pot trimite 10.000 de turişti străini în “Ţinutul Secuiesc” a doua zi după ce acesta va deveni autonom?
Argumentele, domnule primar Florea, trebuie să fie istorice, naţionale, argumentele împotriva autonomiei unei regiuni din România sunt oasele albite de timp ale strămoşilor care au murit pentru că astăzi să puteţi fi primar într-un oraş românesc din Transilvania, pentru că dumneavoastră să nu fiţi obligat să învăţaţi limba maghiară. Scrisoarea prin care recunoaşteţi de fapt existenţa teritorială a “Ţinutului Secuiesc” nu va deturna nici măcar cu un milimetru gândirea comunităţii maghiare, dar, în schimb, se va putea cu succes anexa “steagului secuiesc”, care este fâlfâit de UDMR prin toată Europa. Forţa dumneavoastră nu poate sta în acceptarea îngăduitoare din partea maghiarilor ori a secuilor a funcţiei vremelnice pe care o ocupaţi. În TAINA ISTORIEI NEAMULUI, alături de PRIMARUL ROMAN al oraşului Targu-Mures este Rugăciunea unui Dac, rostită de paşii lui Eminescu care au sfinţit Ardealul atunci când l-au străbătut, sunt prefecţii lui Avram Iancu, este scrâşnetul mut al dinţilor lui Horea şi Crişan, când se desăvârşeau pe roata pentru mântuirea Neamului Românesc, sunt copiii de la Ip şi Trăsnea, în momentul în care plângând au trecut direct de la sânul mamei la îmbrăţişarea lui Hristos, conştientizând în acea clipă că sângele lor face acest pământ mai puternic şi mai românesc.
Aceste argumente, domnule primar Dorin Florea, nu vor putea fi demontate niciodată, pentru că sângele se spală greu, mult mai greu decât conştiinţa şi considerentele economice.

Dr. Mihai Tarnoveanu


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?