Înregistrare audio cu Trump care încearcă să-l convingă pe un oficial din Georgia să-i „găsească” voturi

WASHINGTON, DC - FEBRUARY 16: U.S. President Donald Trump calls on a reporter during a news conference announcing Alexander Acosta as the new Labor Secretary nominee in the East Room at the White House on February 16, 2017 in Washington, DC. The announcement comes a day after Andrew Puzder withdrew his nomination. (Photo by Mario Tama/Getty Images)

Președintele Trump l-a îndemnat pe colegul republican Brad Raffensperger, secretarul de stat al Georgiei, să „găsească” suficiente voturi pentru a-și răsturna înfrângerea într-un apel telefonic extraordinar de o oră sâmbătă pe care cercetătorii juridici l-au descris ca un flagrant abuz de putere și un potențial act ilegal, potrivit The Washington Post.

Washington Post a obținut o înregistrare a conversației în care Trump l-a reproșat alternativ pe Raffensperger, a încercat să-l măgulească, l-a implorat să acționeze și l-a amenințat cu consecințe penale vagi dacă secretarul de stat refuză să își continue afirmațiile false, avertizând la un moment dat că Raffensperger își asumă „un mare risc”, transmite Punct News.

Pe tot parcursul apelului, Raffensperger și consilierul general al biroului său au respins afirmațiile lui Trump, explicând că președintele se bazează pe teoriile conspirației demontate și că victoria de 11.779 de voturi a președintelui ales Joe Biden în Georgia a fost corectă și exactă. Trump le-a respins argumentele.

„Oamenii din Georgia sunt supărați, oamenii din țară sunt supărați”, a spus el. „Și nu este nimic în neregulă să spui, știi, că ai recalculat”.

Raffensperger a răspuns: „Ei bine, domnule președinte, provocarea pe care o aveți este că datele pe care le aveți sunt greșite”.

Publicarea acestei înregistrări, pe tema căreia deocamdată Casa Albă a refuzat să comenteze, a stârnit o undă de şoc în capitala federală Washington, inclusiv în tabăra republicană. Înregistrarea a fost preluată de mai multe canale media, care dezbat intens acum subiectul.

„Este copleşitor”, a postat pe Twitter congresmenul republican Adam Kinzinger, care le-a cerut colegilor de partid să nu-l urmeze pe preşedinte în contestarea rezultatelor scrutinului. „Nu poţi face asta cu o conştiinţă curată”, a spus congresmanul republican.

„Este expus astfel dispreţul lui Trump faţă de democraţie”, a comentat reprezentantul democrat Adam Schiff, care consideră că aceste presiuni sunt „potenţial condamnabile” din punct de vedere legal. Colega sa Debbie Wasserman Schultz denunță fapta unui „preşedinte disperat şi corupt”.

Andrei Stan / Punct News


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns