Munții noștri aur poartă / Noi cerșim din poartă-n poartă

,,Munții noștri aur poartă/ Noi cerșim din poartă-n poartă”. Sistemul e defect. Statul român dă aurul acestui pământ pe nimic, culegem din nou firmituri. Exploatarea zăcământului de aur de la Rovina va începe în perioada imediat următoare. Licența a fost acordată de către Guvern în 2018 firmei Samax România SRL. ,,România” e doar cu numele căci firma ”mamă” este din Canada. Vezi: ziardehunedoara.ro

Prietenul nostru Bogdan Baciu, un om care chiar știe economie, spune așa: ,,La un pret mititel de 45 EUR /gram rezulta o valoare a zacamantului (180 tone) de 8,1 miliarde de euro. Romania se alege cu 300 de miloane, adica 3,7% (probabil 3% la pretul corect al aurului, eu am calculat cu un pret minim). Cate spitale se pot face cu 8 miliarde de euro? Ca noi nu catedrale, noi spitale, noi europeni, noi, cei mai democrati! Cate spitale se pot face cu 8 miliarde de euro. Gresesc daca spun ca 10 pe care le intorci dupa soare?” Vezi: https://alba24.ro: ,,În satul Rovina, la aproximativ 20 de kilometri distanță de Roșia Montană, peste un an ar putea fi turnat primul lingou de aur provenit din Munții Apuseni.

Potrivit Radio Europa Liberă, încă de anul trecut, firma Samax România SRL a început demersurile pentru a obține autorizațiile de construcție a minelor pe raza comunei Rovina (județul Hunedoara). Din anul 2018, guvernul a aprobat concesiunea de exploatare a resurselor din subteran.După calculele firmei, prima mină din cele trei existente în proiect ar trebui să fie gata până în 2022. Dintre cele trei mine, două vor fi de suprafață, iar una de subteran; în total, zăcământul estimat este la 180 de tone.Pentru prelucrarea minereului aurifer nu se vor folosi cianuri.Aurul va fi topit și transformat în lingouri tot la Rovina, în uzina specială care va fi construită în acest sens. Statul român ar urma să încaseze redevențe de circa 300 de milioane de dolari, mai scriu jurnaliștii de la Radio Europa Liberă.

Zece gospodării vor fi dislocate pentru începerea lucrărilor de extragere, așa cum reiese din proiectul de exploatare aprobat de Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM).În schimb, mai multe culmi muntoase din Apuseni vor fi înlocuite de două cratere și de un „munte” de minereu și praf.Exploatarea minieră se va întinde în trei comune (Bucureşci, Buceş şi Crişcior) și va cuprinde peste 27 de hectare de teren.Vor exista așadar două cratere: unul cu diametru de peste 900 de metri (cariera Colnic) și un al doilea, cu un diametru de 700 de metri (cariera Rovina). Minele de suprafață vor ajunge până la aproape 400 de metri adâncime. Din aceste cratere se va scoate minereul din care apoi se vor desprinde aurul și cuprul. Activitatea de exploatare a zăcămintelor se va desfășura și în subteran, în mina Valea Gârzii – Cireşata. Aceasta e proiectată să fie deschisă peste un deceniu.Exploatarea minieră de la Rovina este una dintre cele trei din Apuseni considerate valoroase din punct de vedere al minereului aurifer. Celelalte sunt Roșia Montană și Certej.

Sursa: Europa liberă


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns