Doar un PNL-ist cunoaște ideologia partidului? Deputatul Daniel Gheorghe, reacție la tratamentul Ucrainei față de etnicii români: Conduită anti-europeană și rudimentară. În aceste condiții, Ucraina n-are ce să caute în Europa!

Doar un PNL-ist cunoaște ideologia partidului? Din cunoștințele noastre de politologie, PNL ar trebui să susțină proiectele minorităților românești din Ucraina. Le recomandăm stimabililor să recitească cine și ce era PNL în secolul XIX și ce politică neo-marxistă duce astăzi. Ce ar trebui să facă legislația cu o organizație care nu-și respectă statutul de funcționare? Ce face justiția în acest sens?

Doar deputatul PNL, Daniel Gheorghe, a reacționat ferm în Parlamentul României, față de tratamentul la care sunt supuși românii din Ucraina. În declarația sa politică, Daniel Gheorghe a calificat acțiunile statului ucrainean drept „anti-europene și rudimentare”. El s-a referit la legea educației din Ucraina și diferitele legi administrative care practic, elimină limba română din școală și din administrația locală, transmite R3Media.

„Există o politică discreționară și abuzivă a statului ucrainean de asimilare a minorităților naționale, românii fiind victima acestei conduite anti-europene și rudimentare pe care statul a stabilit-o în ultimii ani.

Acest fapt încalcă atât Convenția Europeană a Drepturilor Omului și toate tratatele europene în materie de protecție a minorităților, încalcă Constituția Ucrainei și încalcă foarte grav și acel tratat rușinos semnat de România în 1997, atât cât prevedea el în ceea ce privește minoritățile naționale”, a punctat Daniel Gheorghe.

Deputatul a mai spus că statul român este dator să intervină și să-i apere pe etnicii săi din aceste teritorii, amintind Ucrainei că în aceste condiții nu are ce să caute în Europa.

„Mi se pare foarte grav că în zonele locuite de români în regiunea Cernăuți există un fel de note ultimative din partea autorităților regionale care vizează înlăturarea folosirea limbii române din cadrul instituțiilor publice locale într-un orizont foarte rapid. Statul român are datoria să intervină și să spună clar Ucrainei, că în aceste condiții, Ucraina n-are ce să caute în Europa!

Este important de menționat faptul că aceste comunități străvechi nu beneficiază nici de acele drepturi minimale prevăzute așa numitelor comunități autohtone, din legislația ucraineană. Deci românii care trăiesc de milenii în acest spațiu care azi face parte din Ucraina, aproape că rămân în afara oricărui drept fundamental. România trebuie să-i apere pe frații noștri rămași pe actualul teritoriu al Ucrainei”, a încheiat Daniel Gheorghe.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns