Imagini de la ceremonia oficială de comemorare a deținuților politici și luptători anticomuniști exterminați în timpul Holocaustului Roșu.

Manifestarea a avut loc marți, 9 martie 2021, la Monumentul Rezistenței Anticomuniste (Aripi) din București și s-a bucurat de prezența ultimilor foști deținuți politici în viață, precum și de un mare număr al urmașilor acestora.

Organizată de Secretariatul de Stat pentru Luptătorii Anticomuniști și AFDPR, ceremonia a debutat cu o slujbă religioasă de pomenire a celor morți în temnițele și lagărele comuniste, precum și în rezistența armată, oficiată de un sobor de preoți avându-l în frunte pe ÎPS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române. Au rostit rugăciuni reprezentanții celorlalte culte religioase. A vorbit despre semnificația sacrificiului celor morți în Rezistență dl Octav Bjoza, președintele AFDPR și subsecretar de stat. Printre participanții la manifestare s-au numărat: dl Emil Constantinescu, fost președinte al României, căruia i se datorează realizarea impresionantului monument Aripi, dl Radu Ciuceanu, fost deținut politic și director al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, doamna Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului Sighet, dr. Ion Zeană, președintele Asociației Urmașilor celor Persecutați de Regimul Comunist și alții.

A urmat ceremonia depunerii de coroane. O delegație a Fundației Ion Gavrilă Ogoranu și Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei a depus o coroană de flori la monument, moment în care reprezentanții Frăției Ortodoxe Române, în costume naționale, care făceau de gardă cu drapele tricolore pe flancuri, s-au apropiat într-un frumos gest de solidaritate camaraderească.

A fost prezentă o semnificativă delegație a urmașilor deținuților politici și deportaților, care și ei au depus o coroană.

De asemenea, a creat o impresie deosebită, prezența a doi tineri aromâni, purtând portretul bunicului lor Stere Tima, mort la închisoarea Văcărești în 1951, care au depus o coroană de flori la monument.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns