Pomenirea mucenicilor și mărturisitorilor din închisorile comuniste la Biserica „Înălțarea Domnului” (Centrul Civic al Brașovului) – vineri, 14 mai, ora 18.

În noaptea de 14-15 mai 1948 a avut loc arestarea tineretului luptător împotriva dictaturii ateo-comuniste. Este „noaptea cea mai odioasă, cea mai criminală pentru istoria politică şi socială din România” (Părintele Justin Pârvu). La ordinele ocupantului sovietic, Securitatea bolșevică a arestat peste 10.000 de tineri mărturisitori ai credinței în Hristos și ai învierii neamului românesc. Printre corifeii generației mărturisitoare de la 1948 care au îndurat chinurile temnițelor și lagărelor comuniste se află Părinții Justin Pârvu, Arsenie Boca, Gheorghe Calciu, Gheorghe Opriș, Crăciun Opre, dar și studenții Nicolae Purcărea, Aspazia Oțel Petrescu, Gheorghe Jimboiu, Dumitru Bordeianu, Teofil Mija și mulți, mulți alții. Parte dintre cei care au scăpat de arestările din mai 1948 au organizat rezistența armată anticomunistă din munți, luptând până la martiraj pentru apărarea credinței și a țării, astfel încât „copiilor și nepoților să nu le fie rușine să se numească români” (Ion Gavrilă Ogoranu).

Cinstirea martirilor și mărturisitorilor încarcerați este calea prin care intrăm în comuniune cu cei care l-au coborât pe Hristos în celulă, transformând celulele în chilii, cu cei care au iubit libertatea mai mult decât viața și au vrut să împace Neamul Românesc cu Dumnezeu. Ziua de 14 mai a fost declarată prin lege Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns