Simpozionul „În memoriam Ion Gavrilă Ogoranu” și-a derulat cea de-a 5-a ediție în Sala Unirii, din Alba Iulia, în organizarea Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a Consiliului Județean Alba și a Fundației IGO, în mod simbolic de  Sărbătoarea Înălțării Domnului, care coincide în credință populară cu Ziua Eroilor Neamului. Au participat mai multe clase de elevi de la liceele municipiului Alba Iulia, însoțiți de profesorii de istorie, care au valorificat oportunitatea de a afla lucruri interesante despre rezistența anticomunistă și despre extraordinarul destin al eroului IGO.
DSC01586-600x450
Gazda manifestării a fost istoricul Liviu Zgârciu, cercetător la Muzeul din Alba Iulia, care a subliniat necesitatea cunoașterii adevărului despre epoca comunistă, pentru a păstra în memoria colectivă realități ale unui regim represiv, dar și luptă și jertfă unora dintre cei care au refuzat să se supună în fața tăvălugului totalitar. Președintele Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, Coriolan Baciu a prezentat asistenței o fișa biografică a eroului Ion Gavrilă, cu accent pe câteva momente decisive ale existenței sale aflate parcă sub protecția divină.
DSC01591-600x450
Liviu Pleșa, cercetător la CNSAS, a prezentat o cercetare documentată cu imagini din arhivele CNSAS privind eforturile Securității de găsire și apoi de supraveghere a lui IGO în perioadă 1968-1989. Elevii și profesorii prezenți în Sala Unirii au adresat întrebări și au fost interesați de sursele documentare și de alte istorii legate de rezistența anticomunistă din zona Munților Apuseni.
Florin Dobrescu

Lasă un răspuns