La mulți ani pentru Ioan al nostru, la mulți ani domnului Ioan Lăcătușu!

  Este greu să-i faci acestui om o descriere completă. Nici măcar miile de pagini pe care le-a scris despre istoria românilor din Harghita, Covasna și Mureș nu sunt îndeajuns să spună totul despre munca domniei sale și nici asociațiile sau editurile pe care le-a înființat și condus. Un singur lucru cred că ar spune totul: nu există casă de român adevărat sau preot ortodox din Covasna, Harghita și Mureș care să nu-l cunoască și pretuiască, căci de o viață întreagă Ioan al nostru luptă pentru Inima Țării, pentru românii ei. Nu i-a fost și nici nu-i este ușor. A reușit însă, numai Dumnezeu știe cum, să rămână demn, cu steagul tricolor și icoana ortodoxă deasupra capului. Mulți au venit și au plecat, Ioan Lăcătușu a rămas. Durere și izbândă e în sufletul lui. De atâția ani. O luptă continuă, zi și noapte, cercetare în arhive și pe teren, contacte zilnice cu zeci de oameni, organizare perfectă de acțiuni, evenimente, drumuri de sute de kilometri pentru a ține diverse conferințe. Țin minte că l-am sunat odată să-i cer un sfat între patru ochi. Mi- a spus: acum sunt la Carei, mâine dimineață la București dar după amiază ajung acasă (la Sfântu-Gheorghe). Forță, determinare, credință.

Tirnoveanu14

Să fii liantul tuturor forțelor românești din acest areal e aproape imposibil. Domnia sa a reușit acest lucru, iar cine se-ndoiește de asta, să intre în oricare casă de român din Inima Țării și să întrebe un creștin de acolo: cine este Ioan Lăcătușu? Cum cine este? Este Ioan al nostru!

La mulți ani cu izbândă în toate, domnule profesor!

***

Hristos a făcut
Si Ion și Ioană,
In loc tainic de cânt, de văzduh și descânt,
Pe pământ.
La mulți ani celor care s-au născut pe tărâm românesc sub semnul Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului!

Cu respect și o mare îmbrățișare, Mihai Tîrnoveanu.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina dfacebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?